– Per-Anders missar aldrig en övning, och inte en spelning heller för den delen, säger Kerstin Lindkvist Ekholm, 75 år.

Tillsammans utgör de veteranerna i musikgruppen som såg dagens ljus i början av 90-talet. Medlemmarna har skiftat under åren men antalet, fem musikanter, är detsamma då som nu. Förutom ovanstående medlemmar utgörs Sparreholmarna av Lars Karlsson, 79, Herbert Sjöblom, 69 och Arne Nordlinder, 79 år. Den sistnämnde spelar gitarr, resten håller hårt i sina dragspel.

– Det är lite i överkant med fyra dragspel, men jag kan ju inget annat, säger Per-Anders Nilsson och skrattar.

Artikelbild

| På fredag fyller Per-Anders Nilsson 85 år. " Det firar jag med en bussresa till Örebro och på lördag blir det kalas här hemma", säger han.

Med sin gedigna dragspelsbakgrund kan han kosta på sig att skämta. Likt flera av Sparreholmarnas medlemmar har han ett förflutet i numera nedlagda Flens dragspelsklubb och har spelat instrumentet sedan barnsben.

– Jag fick mitt första dragspel som belöning för att jag hade sjungit så fint, berättar han.

På den vägen fortsatte det. Som sexåring spelade han i radio hos legendaren Sven Jerring och åttio år senare är det fortfarande full fart med Sparreholmarna.

– Vi håller ihop och är aldrig osams, lovar han.

Kerstin Lindkvist Ekholm skriver under på beskrivningen. Hon berättar att gruppens repertoar, som utgörs av en blandning av visor, schlager, jazz och gammeltjo uppskattas av publiken.

– Vi har 15 spelningar varje år och är uppbokade till december. Närmast ska vi spela på PRO i Bettna den 20 maj och sedan väntar Gammaldags Malmköpings marknad.

Gruppen inleder varje spelning med signaturmelodin "Det ska vara gamla låtar" med Family Four. Evert Taubes musikskatt är även den uppskattad, speciellt hos gitarristen Arne Norlander.

– Han älskar Taube, säger Kerstin Lindkvist Ekholm och vill samtidigt lyfta fram en jättefin vals: Årdalaminnen, komponerad av ingen mindre än Per-Anders Nilsson.

Sparreholmarna har fått mycket uppskattning för sin frågesport som även ingår i spelningarna.

– Vi ställer frågor runt melodierna, då blir publiken mer delaktig. Det är toppen.

Hur länge tänker ni hålla på?

– Tills vi stupar! Kerstin Lindkvist Ekholms svar kommer blixtsnabbt.

– Så länge hälsan tillåter, säger jubilaren Per-Anders Nilsson och avslöjar att passionen inte avtar med åldern.

– Hela jag engagerar mig när jag spelar, ända ut i fingerspetsarna.