En man i 40-årsåldern från Sparreholm har dömts i Stockholms tingsrätt för grovt olaga hot. Hoten var riktade mot klimataktivisten Greta Thunberg och hennes mamma Malena Ernman, men berörde hela deras familj.

Mannen skrev breven i mars och april i år. De innehöll en rad förolämpningar och okvädningsord – och dessutom rena dödshot. Bland annat hotade han att våldta Greta Thunberg, släppa loss pitbullterrier mot henne, sparka på henne med stålhätteskor och skjuta på henne med ett prickskyttegevär. Han hotade också att döda hennes mamma om hon inte offentligt deklarerade att flyga är bra för klimatet. 

Förutom hoten och förolämpningarna, innehöll breven ingående detaljer om familjemedlemmarna. Han hävdade också att familjen var bevakad av ett motorcykelgäng.

Det var Malena Ernman som öppnade de första breven, som var kopior av samma brev men skickade till alla familjemedlemmar. Mannen skickade även senare brev, som Ernman lämnade direkt till polisen utan att öppna.

Mannen själv säger i förhör att han skickade breven för att han tyckte att Greta Thunberg synts för mycket i media. Han hävdar dock att hoten bara var tomma ord, men att han ville skrämmas.

Tingsrätten bedömer att mannens gärning varit så hänsynslös att brottet ska bedömas som grovt olaga hot och berättiga till nio månader i fängelse. Tingsrätten menar dock att det finns skäl att döma mannen till ett annat straff än fängelse. Påföljden blir därför villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst.

Malena Ernman har via sin producent, som tidningen varit i kontakt med, avböjt att kommentera händelsen.