Stort pådrag vid kraftig villabrand

En kraftig brand rasade i en villa i Broby under torsdagsförmiddagen. Styrkor från tre stationer bekämpade branden.

2 april 2020 09:37

Det var klockan 08.14 som räddningstjänsten larmades till Broby, mellan Bettna och Katrineholm med anledning av att det brann i en vedbod på fastigheten. När räddningstjänsten kom till platsen var vedboden övertänd. 

– Branden spred sig till ett boningshus en meter därifrån. Det var ägaren själv som larmade om branden och det ska inte ha funnits några personer i huset när det började brinna, säger Lina Toth, inre befäl vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

Med anledning av den kraftiga vinden fanns det en farhåga om att branden även skulle sprida sig till ett garage tio meter bort där det förvarades acetylenflaskor. Hade det inträffat hade man tvingats spärra av ett stort område i 24 timmar på grund av explosionsrisk.

–  Det ligger som tur är inte i vindriktningen så det är inte i farozonen, men vinden ska öka på framåt eftermiddagen så det måste vi ha med i beräkningen, säger Lina Toth.

Totalt mellan 15 och 20 brandmän från Flen, Katrineholm och Vrena deltog i släckningsarbetet och vid 11.30-tiden hade man god kontroll över branden. 

– Initialt släckte vi utifrån med stegbil, det finns alltid en risk att takkonstruktionen rasar. Men vi gick även in med rökdykare, det kan man göra om man uppmärksam och bedömer det som säkert, säger Hans Tollbom, inre befäl vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

Vid 12.30 tiden började räddningstjänsten avveckla och lämna platsen.

– Huset står kvar men är kraftigt brandskadat. Vi har lämnat med allt utom en tankbil och några personer. Vi kommer vara kvar ett antal timmar till och insatsledaren kommer åka ut och kolla under kvällen. Vi är lite oroliga för att det ska ta sig någonstans på grund av den kraftiga vinden som är och ska öka, säger Hans Tollbom, inre befäl vid räddningstjänsten i Eskilstuna vid 14-tiden.

Någon risk för spridning till garaget med acetylenflaskor fanns då inte längre enligt Hans Tollbom.

– Garaget är helt säkrat nu, säger han.

Polisen meddelar att en förundersökning om mordbrand har inletts och brandplatsen kommer att spärras av i väntan på den kriminaltekniska undersökningen.

Under släckningsarbetet kan vattenkvalitén ha påverkats i området meddelar Sörmland vatten. Vattnet kan då ha blivit missfärgat då räddningstjänsten tog vatten ur brandposter. Trycket kan också ha påverkats till det sämre och vattnet kan även under en kortare tid ha utebli helt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert 070-6911039,Janne Strömberg 070-2627020,Rebecka Jonsson