Strid om offentlig toalett i Malmköping

Kommunens intention att stänga en av två offentliga toaletter i Malmköping väcker starka motreaktioner.

Toaletten på busstorget blir kvar men i kommunens försorg.

Toaletten på busstorget blir kvar men i kommunens försorg.

Foto:

Övrigt2017-02-02 10:00

Som tidningen tidigare rapporterat om ska de två offentliga toaletterna i Malmköping snart reduceras till en. Kvar blir den på busstorget där Malmköpings IF tidigare har stått som ansvarig för skötseln, en syssla som Flens kommun nu kommer sköta själv.

Toaletten på gaveln till Stadshuset vill man stänga ner.

‒Problemet för oss är att den inte är tillgänglig och inte uppfyller kraven. Det är vår och fastighetsägarens bedömning att stänga den men toaletten vid busstorget blir kvar. Det är alltid bedömningar och prioriteringar man gör, vi har till exempel ingen offentligt toalett i Flen, och alla tycker inte om vad vi kommer fram till, säger samhällsbyggnadschef Peter Israelsson.

Att meningarna om toalettens vara eller icke vara går isär blev tydligt i fredags då Israelsson fick motta en namninsamling och en skrivelse från privatpersoner och företag som motsätter sig beslutet att stänga toaletten. En motivering är att det skulle påverka turismen och de många marknads- och evenemangstillfällen som Malmköping har.

‒Vi lyssnar absolut på det här och tar till oss dessa frågor. Jag kommer framföra det till politiken och vi tar upp det på nämnden i morgon (läs tisdag). När det är större evenemang finns det en toalettvagn man kan koppla på avloppet och det finns lösningar på det, säger Israelsson och vidhåller att en nedläggning är den bästa vägen att gå.

‒Kraven på tillgänglighet är den främsta anledningen. Malmköping har trots allt en hyfsad bra lösning i och med att det redan finns en offentlig toalett.

Vad skulle det kosta att rusta upp toaletten eller ersätta den med en ny?

‒Jag vet bara att offentliga toaletter är dyra och att skötseln också kostar mycket pengar, säger Israelsson.

Namninsamlingen rymmer ungefär 500 underskrifter och initierades av Börje Johansson från Malmköpings IF, klubben som tog över driften 2010.

‒Det har fungerat klockrent men när jag fick samtalet att de skulle stänga den för att spara pengar kände jag att det var dumt sagt, att spara på pengar på att folk ska gå och hålla sig är vidrigt, säger Johansson som tycker det är oväsentligt att Flens tätort inte har någon toalett alls.

‒Att skylla på det är inte vårt fel, Malmköping har haft toaletter där sedan 1953 och folk är lika kissnödiga nu som 1953. Om den försvinner blir det att folk urinerar i trädgårdarna och du kan tänka dig hur det luktar när man pissat tio gånger på samma träd under sommartid. Även Tempo får påhälsningar av folk som vill låna toaletten, säger Johansson och påpekar också att barnen i den närliggande lekparken skulle mista möjligheten att snabbt kunna lösa sina toalettbestyr.

Hur tycker du man ska lösa tillgänglighetsaspekten?

‒ Det klarar man genom att sätta upp en skylt att det finns en handikappanpassad borta vid busstorget. Jag hoppas de inser att toaletten ska vara kvar, att spara pengar är en sak men det gör man inte på det här sättet, säger Börje Johansson.

Kommunskötsel

Sedan 2010 har Malmköpings IF sköt de offentliga toaletterna i Malmköping, både vid Stadshuset och vid busstorget.

För detta har föreningen fakturerat mellan 10 och 11 000 kronor i månaden.

Nu vill kommunens samhällsbyggnadsförvaltning spara in pengar genom att bomma igen toaletterna på Stadshuset och i samband med det själv ta över skötseln av toaletten på busstorget – som blir kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!