UR ARKIVET: Gör sin 13:e allsvenska säsong

Saxat ur Kuriren för 100 och 50 år sedan:

4 december 2019 07:04

100 ÅR: KATRINEHOLMS STAT SOLID

Katrineholms stat för nästa år kommer enligt preliminära beräkningar av drätselkammaren att balancera på cirka 1,050,000 kr. Skatten kommer med all sannolikhet att utgå med samma belopp som i år, kr. 8,73 pr bevillningskrona. Därmed erhålles en mycket solid stat.

100 ÅR: LINNÉA, NÄSTAN TRE, DOG I DIFTERI

Ett nytt dödsfall i difteri, inträffade i går på epidemisjukhuset i Katrineholm. Denna gång drabbade döden en nära tre år gammal flicka Linnéa, dotter till maskinformaren Hj. Mellberg och hans maka.

100 ÅR: 275 NYA BAND TILL BIBLIOTEKET

Katrineholms stadsbibliotek har i dagarna, tack vare dess lednings och särskilt, förmoda vi, bankdirektör Jönssons energiska och målmedvetna arbete, tillförts cirka 275 nya band, som utmärkt kompletterar bibliotekets bokförråd.

50 ÅR: DÄRFÖR GER VINGÅKERS BÖNDER UPP

Sörmlands Lantbruksnämnd har besökt samtliga jordbrukare i Vingåker och har därmed fått fram en norm av intresse inte bara för länet utan för hela landet. 

Av Vingåkers bönder var det 98 (med gårdar på 2-20 hektar) som under 1968 hade en medelårsinkomst av sina jordbruk på endast 7.500 kr. Av dessa bönder bor två tredjedelar i omoderna bostäder och medelåldern på småbrukarna ligger på 55 år.

Mot den bakgrunden är det förklarligt att Vingåker varje år mister 10 jordbruk.

50 ÅR: HANDDUK PÅ HALV STÅNG I MALMKÖPING

Tisdagen var "sorgens dag" i Malmköping, dagen efter det kommunala beslutet att gå upp i Flens kommunblock 1971. Källarmästare Baltzar Philipsson hissade en kökshandduk på halv stång vid Wärdshuset.

– Är det inte för dj-t det här. Jag och många med mig tycker att Malmköping borde ha kämpat ett tag till för sin solklara rätt att bestämma själv.

50 ÅR: TUFFE STURE ALLSVENSK OLDBOY

Sture Ljungman, högerback och lagkapten i Hälleforsnäs IF, är en av bandyallsvenskans mest rutinerade spelare – och äldste. 36 år har han fyllt. Planer på att lägga av stor-bandyn, nej det har inte tuffe Sture. 

– Bandy är toppen, den vill jag inte vara utan. Jag kör så länge jag får vara med.

Han har spelat samtliga 12 allsvenska säsonger, på den 13:e som Hälleforsnäs varit med i högsta societeten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Redaktionen