Den nystartade föreningen Sörmlandsäpplen anordnade på fredagen ett visionsmöte i samarbete med Leader Inlandet, LRF Södermanland och Studieförbundet Vuxenskolan. Målet är att Sörmland ska vara ett äppellandskap år 2020. Då ska det finnas äppelodlingar, förädlare, distributörer och turism uppbyggd kring äpplet. En av föreläsarna under dagen var Magnus Svensson som har varit med och bildat den nya föreningen. Magnus Svensson är också ansvarig för sommelierutbildningen vid Restaurangakademien och vd för Gastronomigruppen som säljer must.
– Till vårt mustföretag köper vi äpplen från Småland och Skåne och plockar själva äpplen i trädgårdar i Sparreholm med en påse på magen att plocka i, sa han.
Vad Magnus Svensson pekade på var att det i dag i Sörmland inte finns kommersiella äppelodlingar trots att landskapet har en rik historia när det gäller äpplen och många egna äppelsorter. Landskapet har i dag gamla, dåliga äppelträd. Han vill se äppelodlingar, förädling och turism om några år och berättade hur skånska Kivik har 140 000 besökare på sin äppeldag. Magnus Svensson menade på att Sörmland har stor potential att locka turister med sin närhet till storstad.
– Vi ska få upp statusen kring äpplet så att vi får en unicitet. Vi ska inte konkurrera med Skåne och Småland men vi ska konkurrera med vår unicitet. Vi sitter på ett guldägg som bara ska poleras.
Han berättade också att han ser fruktnäringen som en möjlighet till integration.
– Många invandrare kommer från bondesamhällen. Tänk om vi sitter på en kraft som vill jobba, beskära och förädla äpplena, sa Magnus Svensson.
Entusiasmen var stor på visionsdagen. Frågan är nu hur föreningen Sörmlandsäpplen går vidare för att göra verklighet av äppellandskapet.
– Det här handlar inte om en dagslända. Vi har fått helt rätt deltagare på mötet. Här finns förädlare och odlare. Vi kommer att fortsätta i februari med tematiska möten om hur vi går vidare för att skapa odlingar och kunna samarbeta kring lager och distribution, sa Roger Tiefensee, som har varit med och bildat föreningen.
Hur ska ni få människor att börja odla äpplen?
– Det finns flera som är nära att starta odlingar. Vid äppelodling har man på några år en ganska stor omsättning på liten mark, sa Roger Tiefensee.
Efter föreläsningarna på förmiddagen var det under eftermiddagen grupparbeten för deltagarna. Målet med grupparbetena var att se vad man behövde jobba vidare med för att komma framåt i äppelsatsningen.
– Vi samlar uppgifter för att få en grogrund. Sedan finns det människor som kan jobba vidare. Genom att komma samman kan vi söka medel från Leader Inlandet, sa Charlotte Sommarin, en av de fem som har bildat föreningen.