Vintrig tradition lever vidare i Malmköping

I helgen bjöd Malmköpings IF och hembygdsföreningen in till julmarknad, på Stora torget och hembygdsgårdens stugor.

8 december 2019 17:46

I en av stugorna, den ålderdomliga och låga Slätåkerstugan, med anor från 1600-talet, satt Susanna Nieminen och stickade och sålde. 

– Lovikkavantar går hem fortfarande, men det är så många olika färger nu, sa hon och visade allt från neongröna vantar till de klassiska vita. 

Mittemot stod Lisbeth Reinered och funderade på om hon skulle köpa en skål, ur keramikern Barbro Gustafssons produktion. 

– Jag tror jag köper den till mig själv. Man kan ha någon sås eller röra i den, konstaterade hon. 

"Årets julklapp" ville keramikern Barbro Gustafsson utnämna de små värmeljus hon gör till, som man fyller med olja och tänder med en veke, som sitter fast i en liten keramikros i skålens botten. 

– Det är de som säljer bäst. Ingen sopsortering och man kan använda rapsolja. 

Runt den osedvanligt vackra granen uppe på torget stod bland andra Sven-Gunnar Johansson och Fredrik Ånestrand från idrottsföreningen och sålde korv och Mattias Höög och Kamilla Rasmussen sålde snidade köksredskap respektive smycken och julgransdekorationer. Vädret var inte riktigt på knallarnas sida, men nog var det julstämning i luften ändå.

Annlouise Olsson från turistbyrån gick omkring och bjöd på pepparkakor och pratade gärna om handel och trivsel i Malmköping. 

– Vi måste alltid vara på tå och locka hit folk. Vi jobbar för att få Malmköpingsborna att handla lokalt. Det finns massor av företagsanda här, inte minst bland kvinnor, med vävbyrå och frisör och mycket annat. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy