Wonna I de Jong överklagar kommunens vitesbeslut

I oktober beslutade Flens kommun att förelägga fastighetsägaren Wonna I de Jong med vite att inkomma med uppgifter gällande åtgärder på en av hennes fastigheter i Malmköping. Men uppgifterna har ännu inte kommit in och de Jong har överklagat beslutet till länsstyrelsen.

Hyresgästerna på Ringvägen 1 i Malmköping har flera gånger framfört klagomål på byggnadernas bristfälliga underhåll.

Hyresgästerna på Ringvägen 1 i Malmköping har flera gånger framfört klagomål på byggnadernas bristfälliga underhåll.

Foto:

Övrigt2018-11-13 18:12

Redan i januari 2018 besökte miljökontoret i Flen Ringvägen 1 i Malmköping, efter flera klagomål från hyresgäster som menade att deras tak läckte. Tio lägenheter och två vindsvåningar inspekteras, varpå en omfattande läcka konstaterades i fastigheten.

Miljökontoret krävde att läckan skulle vara åtgärdad senast i mitten på juli. Men under sommaren hörde oroliga hyresgäster av sig till kommunen och menade att åtgärdsarbetet inte hade utförts korrekt samt att det förekom mögel i delar av fastigheten.

Kommunen krävde att kvalitetsdokument och garantiprotokoll från entreprenören som utfört åtgärdsarbetet, besiktningsrapport från en oberoende besiktningsman samt en oberoende fuktmätning och mögelutredning skulle skickas till dem senast den 28 september. Men uppgifterna inkom inte och fastighetsägaren fick ytterligare tid på sig. Senast den 15 oktober skulle allt vara inne. Den här gången förenades föreläggandet med ett vite på 25000 kronor.

Men Wonna I de Jong skickade återigen inte in uppgifterna i tid och överklagade i stället vitesbeslutet till länsstyrelsen, där handläggningen av ärendet ännu inte har påbörjats.

I överklagan, som är daterat till den 12 oktober, begär de Jong att få till den 22 oktober på sig att inkomma med dokumentation och hänvisar bland annat till "förseningar som är utanför hyresvärdens möjlighet att påverka samt att reparationsarbetena är i sitt slutskede".

I dag kan kommunen konstatera att de begärda uppgifterna fortfarande inte har inkommit.

– Det saknas fortfarande delar i de efterfrågade uppgifterna. Det är länsstyrelsen som är nästa instans att bedöma överklagandet. Vi har inte fått några uppgifter från länsstyrelsen, så jag kan inte svara på var i ärendet vi ligger, säger Simon Wernsköld, miljöchef i Flens kommun.

Hur ser du, som miljöchef, på hela processen?

– Självklart är det jätte tråkigt för de boende i Malmköping, men vi bedömer att vi som myndighet har hanterat detta enligt de förutsättningar vi har och de rutiner som gäller för den här typen av ärenden.

Ärendet har pågått under en längre tid och man har fortfarande inte kunnat fastslå att det inte förekommer mögel och andra fuktskador i fastigheten, som riskerar att påverka hyresgästernas hälsa. Hur ser du på det?

– Självklart är det alltid olyckligt när sådana ärenden drar ut på tiden, men vi har inte dragit ut på vår hantering av ärendet och var snabba med åtgärdskravet när klagomålet kom in till oss. Sedan kan vi konstatera att det har tagit tid och att ärendet inte är avslutat, säger Simon Wernsköld.

Enligt Måns Cederberg på länsstyrelsen, är det teoretiskt sätt möjligt för kommunen att ansöka om utdömande av vite, trots att länsstyrelsen ännu inte tagit ställning till överklagan. Detta då det i samhällsbyggnadsnämndens beslut står att "beslutet gäller omedelbart även om det överklagas".

– Vi har inte beslutat om att det här föreläggandet om vite inte ska gälla i avvaktan på att vi avgör frågan. I teorin skulle kommunen alltså kunna ansöka om utdömande av vitet, men det är ett kommunalt beslut som de måste ta ställning till, säger Måns Cederberg.

Tidningen har sökt Wonna I de Jong för en kommentar.

Detta har hänt

18/1 Miljökontoret i Flen och Hyresgästföreningen besöker Ringvägen 1. Tio lägenheter och två vindsvåningar inspekteras och miljökontoret kommer fram till att taket har en omfattande läcka.

12/2 Eskilstuna-Kuriren skriver om att boende på Ringvägen 1 kräver att taket åtgärdas.

8/3 Tidningen publicerar en uppföljning om att Wonna de Jong lämnat in en åtgärdsplan. Kommunen meddelar att ett föreläggande med eventuellt vite kommer att ställas mot fastighetsägaren om inte taket åtgärdas fram till den 16:e juli.

Kommunen kräver att kvalitetsdokument och garantiprotokoll från entreprenören som utfört åtgärdsarbetet, besiktningsrapport från en oberoende besiktningsman samt en oberoende fuktmätning och mögelutredning skickas in till dem senast den 28 september, men uppgifterna kommer inte in.

1/10 Samhällsbyggnadsnämnden fattar delegationsbeslut om ett föreläggande förenat med vite på 25000 kronor, om att inkomma med uppgifter för åtgärder senast den 15 oktober 2018.

12/10 Wonna I de Jong överklagar beslutet till länsstyrelsen och ber att få till den 22 oktober på sig för att inkomma med begärd dokumentation.

13/11 Kommunen har fortfarande inte fått in alla uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!