Strålande solsken, smeksamma vindar och beteshagar i skir grönska strösslade med maskrosor. Majvädret kom som på beställning när besökarna rullade in på Älvesta gård. Det är en ekologisk gård som har drygt 500 nötkreatur i besättningen, varav 180 årskor. Här finns även får, hästar och hundar.

Mattias Andersson äger och driver gården tillsammans med hustrun Marina Andersson och han sken ikapp med vårsolen under förmiddagen.

– Det här är så otroligt kul och vi är ett kompisgäng med fem familjer som hjälps åt. Vi hittar på nya aktiviteter inför varje kosläpp, för vi vill ju att de som kommer hit ska stanna kvar efter själv släppet. Vi månar särskilt om att barn och funktionshindrade ska få komma ut på landet.

Med bland annat ponnyridning, kalvar och får att klappa eller turer med balvagn bakom traktor var det inte svårt att sysselsätta sig.

Malin Pettersson tränar för Strongwoman och hon utmanade besökarna i marklyft.

– Alla får prova, både stora och små. Det är mycket teknik, men lika mycket skalle. Folk kan lyfta mer än de tror.

Elias Claesson från Björkvik var inte sen att nappa på utmaningen och hivade upp 160 kilo som bäst.

– 20 procent är styrka, resten är envishet. Jag har jobbat förut som dräng på en gård och där var det många lyft, berättade han.

Flest kramar på kosläppet fick Zabina Pettersson och Beatrice Andersson som dagen till ära skrudat sig i ko-kostymer och bytte namn till Gull-Ros och Maj-Ros.

– Det är väldigt varmt och man får se till att dricka mycket vatten, berättade Zabina Pettersson.

Trots alla aktiviteter som erbjöds var dagens höjdpunkt förstås att se gårdens kor släppas ut på sommarbetet.

När ladugårdsdörren väl slogs upp på vid gavel tvekade de en stund i kulisserna. Sen dundrade de råmande ner för backen mot den hägrande gröna hagen. Med ystra krumsprång mötte de den förväntansfulla publiken som stod uppradade utmed elstängslet.

Syskonen Johannes och Esmeralda Finnström, 5 år, betraktade storögt Mamma Mu-flockens framfart.

– Vi är lika gamla för vi är tvillingar. Jag tycker det var tokigt när korna bajsade och stångades. Sen åt de blommor och gräs, konstaterade Esmeralda.

Mamma Kerstin Finnström från Kolsva tyckte det var en trivsam utflykt till Älvesta.

– Det är kul att göra upplevelser tillsammans med barnen och se till att de får nya kunskaper.