I ett 60-tal områden i Flen håller numera grannarna lite extra koll på varandras hus. Det kan handla om att ta in posten när grannen är borta eller fråga främmande personer i området vem de söker.
– Vi har bra spridning i kommunen. Grannsamverkan är starkt i Malmköping, till exempel, där har vi flest områden. Jag gissar att det handlar mycket om personers intresse och engagemang. I Malmköping har vi många som är engagerade, säger Ted Bäck, områdespolis i Flen.
Ted Bäck märker ökat intresse för grannsamverkan.
– Det är fler och fler som börjar fråga och intressera sig för det.
För att ett område ska få igång grannsamverkan krävs att någon är lite extra engagerad och driven.
– Det behövs att någon går och pratar med grannarna. I en del områden finns det kanske redan en samfällighet eller en vägförening, eller en bostadsrättsförening. Då är de boende redan organiserade och det är ganska enkelt att ta nästa steg. Men har man inte någon organisation får man gå och knacka dörr, säger Pirjo Svegréus.
Generellt kan man säga att det är lättast att få igång grannsamverkan i villa- och fritidshusområden och lite svårare i flerfamiljshus, där det kallas "trappsamverkan".
Grannsamverkan ger mätbara resultat när det gäller minskad brottslighet. Men också mer tips till polisen och ökad trygghet.
– Vi märker att vi i områdespolisen får många tips. Det kan vara sådant som registreringsnummer på bilar eller personer man reagerat på. Det är jättebra för att skapa trygghet på orten, säger Ted Bäck.