Att sitta i orangeriet är som att sitta utomhus en varm sommardag. Här frodas de exotiska växterna som kan ge fikon, citroner, avokado, apelsiner och vindruvor. Men dadelträdet ger nog frukt om kanske först 15 år.
Henrik Elmberg har trädgårdsintresset i blodet, uppväxt som han är i en jordbrukarfamilj på slätten utanför Herrljunga i Västergötland. På bordet står den egenproducerade äppelcidern från trädgården med uppemot 70 äppelsorter. Till Strängnäs flyttade han med sin mamma i 13-årsåldern.
– Efter att jag tagit studenten var jag ute och reste. Jag var på studiebesök i Moskva och åkte sedan genom ett internationellt program till USA. Där var jag i nästan ett halvår och när jag kom hem blev jag invald i fullmäktige.
Då var han en övertygad centerpartist. Det var miljöfrågor och centraliseringen som drev honom. Sopor grävdes ned i marken och det småskaliga jordbruket började försvinna.
– Mamma påminde mig samtidigt om att jag var tvungen att skaffa en utbildning och jag studerade till sjuksköterska. Jag blev klar 1976 och började jobba som syrra.
Uttrycket ”många järn i elden” kan verka slitet, men ringar in Henrik Elmbergs yrkesliv och politiska karriär. Innan han gick vidare till lärarutbildningen, för att sedan undervisa på vårdskolan i Eskilstuna och komvux, satt han med i en referensgrupp tillsatt av dåvarande ministern Anna-Greta Leijon.
– Jag kom från vården och kvinnorna från industrin. Det var väldigt utmanande och spännande och vi diskuterade orättvisor mellan könen. Varför ska kvinnor ha lägre lön för samma jobb?
Parallellt med sitt yrkesliv var han politisk aktiv och satt med i olika nämnder. Som ordförande i kulturnämnden läste han sagor för barn på biblioteket. På 1990-talet började han som landstingspolitiker och mellan 1998-2007 var han landstingsråd.
– En av de svåraste delarna i vårt samhälle är att vården är så reglerad. Jag har jobbat för att ge förutsättningar för att människor med olika behov ska få ett drägligt liv.
Dagens kommunpolitik har han inte så mycket åsikter om. Men det är stor skillnad mot hur det var i början på 1970-talet när han blev invald – då fanns till exempel hästuttagningsnämnden.
– De gjorde nog inte så mycket, säger Henrik Elmberg och ler vid minnet.
Anledningen till att han inte firar 60-årsdagen med öppet hus eller mottagning är att han vill dra ut på firandet – hela året ut.
– Jag sitter med i så många sammanhang och jag vill att varje mötesplats blir en mindre fest, säger jubilaren lite gåtfullt och skrattar.