– Den gula grejen där har kontakt med honom där uppe, säger Rolf Persson och pekar på ovansidan av traktorhytten.
Vad Rolf Persson menar är att den väldigt stora traktorn på åtta däck har en GPS-sändare. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men i jämförelse med vanlig personbil blir körningen en helt annan.
– Du behöver inte köra traktorn själv, du kan sitta och fika eller göra något annat. Vitsen med detta är att när du styr själv så blir det lätt överlappningar om du har ett, säg, tolv meter brett släp, fortsätter Rolf Persson.
Traktorn som han talar om är en John Deere 9320, och det är den som blir dragplåstret på onsdagen under Fogdö kulturvecka. För att illustrera de tekniska framgångarna visas också flera andra veterantraktorer av Göran Eriksson. Henrik Gustavsson på Lida gård och maskin, som är återförsäljare av traktorernas Rolls-Royce, finns också på plats för att visa en ny traktor med den senaste tekniken.
– Det har varit en sådan enorm teknikutveckling med luftkonditionering, servostyrning med mera. Förr satt man utan hytt på plåtsits och fick hålla hårt i ratten, säger Rolf Persson.
Men Fogdöveckan börjar redan tidigare, nu på måndag. Då med en träff för ägare till veteran- och entusiasmfordon. Även gamla mopeder och motorcyklar ställs ut. Just denna programpunkt är populär.
– Det kommer mer och mer folk för varje år som går, de reser både från Flen och Eskilstuna. Jag trodde nog att det skulle vara en programpunkt som höll i ett par, tre år, säger Rolf Persson.
Samtidigt på måndagen ställer lokala hantverkare ut sina grejer, det blir allt från trasmattor till matvaror och smycken.
På tisdagen blir det konsert i Vansö kyrka av och med Modianokvartetten. Åhörarna får följa med på en resa till Paris och in i Nobelpristagaren Patrick Modianos värld.
– Jag har läst en av hans böcker, men det som är lite roligt är att Strängnäsbon Anna Säfström Orstadius har översatt en av hans böcker. På det sättet finns det en Strängnäsanknytning.
Kulturveckan avslutas på torsdagen med program vid Vårfruberga klosterruin. Besökarna kan bland annat prova på medeltida mat, men också få en inblick i vilka örter som fanns på klostret.
– Gunnar Widaeus är en nyinflyttad person som är en gammal botaniker och lärare, enormt kunnig. Han kommer berätta om örterna i ett par timmar. De växer fortfarande vilt runt ruinen, säger Rolf Persson.