Efter förra årets magra äppeskörd dignar åter träden av frukt. Musterierna i Strängnäs kommun öppnar nu för inlämning av äpplen.
– Det är rätt så många som ringer och vill musta. Det börjar öka nu, berättar Elisabeth Andersson, som driver Sörmlands musteri tillsammans med Roger Tiefensee.
Musteriet finns i Tuna på Fogdön men är också mobilt. I helgen kommer företaget att finnas på Ändebols gård utanför Bettna i samband med Aptitrundan. Då kan man lämna in sina äpplen och mot en kostnad få tillbaka frukten som must. När företaget är ute är det drop in som gäller men om man lämnar in sin frukt i Tuna krävs tidsbokning.
– Att göra must är ett bra sätt att ta vara på det som finns. Det är så otroligt mycket frukt som hänger i trädgårdarna som ingen orkar ta hand om. Musten håller minst ett år, säger Elisabeth Andersson.
Alla äppelsorter och fina äpplen såväl som fallfrukt kan tas till vara för must.
– Äpplena får inte vara ruttna eller så fula att man inte vill äta dem men lite stötskadad frukt går bra. Något insektsangrepp gör heller ingenting, berättar Elisabeth Andersson.
Frågan är hur mogen frukten ska vara.
– Äpplena ska vara krispiga men inte för övermogna. Om man vill ha en söt must ska äpplena sitta länge på trädet men då tappar musten i syra. Det blir ofta bra om man blandar olika äpplen.
Elisabeth Andersson säger vidare att när äpplenas kärnor börjar byta färg, då är frukten oftast mogen.
– Smaka på äpplena. Om du tycker att de är goda blir det bra must.
Även Björkeby musteri mellan Stallarholmen och Mariefred har öppnat för säsongen.
– Vi har mottagning av äpplen på helgen och mustar i början av veckan. Vi körde igång den gångna helgen och det kom mer äpplen än vi trodde. Det känns som att folk är tidiga med att lämna in äpplena i år, säger Anders Björk, Björkeby musteri.
Svensk hantverksmust, med inlämning på Hornudden, har sin första inlämningsdag på söndag.
– Om det blir högt tryck i år öppnar jag för inlämning på fredagar också. Man lämnar in egna äpplen och får sedan mot en kostnad tillbaka hantverkscider eller must. Musten gör vi när alla äpplen har lämnats in. Man får tillbaka en blandning av olika äpplen, säger Johan Sjöstedt, Svensk hantverksmust.
Han säger vidare att mottagningen av frukt kommer att äga rum utomhus så att överlämningen sker utan risk för smittospridning.