— Åhh, det är pizza, säger en flicka långt bak i matkön som försöker få en skymt av läckerheterna på serveringsbordet genom att ställa sig på tå.
Doften av de nygräddade pizzorna spred sig ut i hallen. Barnen visste inget om den överraskning som väntade innan de trädde in i matsalshuset på Fogdö skola. Det var köksansvariga Harriet Pettersson på Fogdö skola, och Strängnäs kommuns måltidschef Lars Ekström som tyckte att barnen förtjänade något extra. De har nämligen samlat ihop till belöningen enda sedan höstterminen.
— De har varit duktiga och inte slängt så mycket mat när de har ätit färdigt, säger Harriet Pettersson.
Hon går bort till en white board-tavla som hänger i matsalen. Veckans fem skoldagar står uppskrivna i vänsterkanten. Varje dag när de 85 barnen och personalen har ätit färdigt väger Harriet Pettersson innehållet i slaskhinken och antecknar vikten bredvid rätten som stod på menyn.
— Jag färgkodar vikttalet. Är det under ett halvt kilo blir det grön text. Mellan ett halvt och ett kilo blir det blå och över ett kilo blir det röd text. Röd text vill barnen inte ha ,så de är på varandra om att äta upp, säger Harriet Pettersson.
Hon berättar att eleverna tidigare slängde cirka två kilo mat varje dag. Svinnet går till värmeverket i Eskilstuna där det blir biogas. Men då eleverna dagligen tänker efter hur mycket de lägger på tallriken är det oftast mindre än ett halvt kilo som går till värmeverket.
Men Lars Ekström påpekar att det fortfarande är fritt att slänga om det tar stopp i magen.
— Det får inte bli så att barnen ska känna skuld kring maten. Det är viktigt att de smakar och provar och då får man slänga ibland, säger han.