Från slutet av 1200-talet till Gustav Vasas regeringstid på 1500-talet var Vårfruberga kloster aktivt.
– Där levde nunnorna avskilt och ganska strängt. De hade mässor och bad flera gånger om dagen. Det var bara abbedissan som hade kontakt utåt, berättar Eva Wesslén.
Men redan före Vårfrubergas tid, ska det på 1100-talet ha legat ett kloster tre kilometer därifrån, vid Fogdö kyrka.
– Det vet man utifrån en uppräkning i Jordeboken om vad klostret ägde. Men man vet inte exakt var klostret har legat. Teorin är invid kyrkan. Här finns i kyrkväggen en gammal port som är igensatt. Den är kallad nunneporten, säger Eva Wesslén.
Tidigare har undersökningar gjorts med markradar på platsen. Då upptäcktes fyra fundament. Föreningen Vårfruberga kloster har nu sökt bidrag till en arkeologisk forskningsundersökning som pågår till fredag. Direkt, första dagen i måndags, fann arkeologerna resterna av en byggnad precis intill kyrkans södra sida.
– Det är helt fantastiskt, nästan så att man inte kunde ta in det första dagen. Det är ett väldigt stort framsteg att det har varit ett hus här. Har vi tur är det klostret eller en del av det, säger Eva Wesslén.
Det är Arkeologgruppen Örebro som utför undersökningen.
– Just nu kan vi inte utreda vilken funktion byggnaden har haft. Vi hoppas hitta svar på datering av byggnaden, säger Ebba Knabe, Arkeloggruppen.
Vad behöver ni hitta för att kunna tidsbestämma byggnaden?
– Vi brukar kunna tidsbestämma om vi hittar keramik eller mynt. Tyvärr har vi inte hittat ett enda sådant fynd, bara spik. Hittar vi inga fynd får vi använda kol-14-metoden, men den ger ett ganska brett spann. Om man hittar keramik är den ganska tidstypisk i sina olika stilar, säger Ebba Knabe.
Hon och hennes kollega uppskattar arbetet vid Fogdö kyrka.
– Det är spännande att delta i det här forskningsprojektet, säger Erica Strengbom från Arkeologgruppen Örebro.
Under veckan får medlemmar från Föreningen Vårfruberga kloster hjälpa arkeologerna att gräva.
– Det är spännande naturligtvis. Det är en barndomsdröm att få vara med på något sådant här, säger föreningens Christina Furunäs.
– Det är jätteroligt, verkligen, och intressant. Det här är sådant man ser på tv annars, säger Mattias Nathansson, också från föreningen.