Hunden Charlie hjälper till vid lamning

På Kungsbergs gård är det lamningstid. När tackorna inte klarar av alla sina nyfödda lamm rycker gårdens hund in och hjälper dem.

På Kungsbergs gård bedrivs ekologiskt lantbruk med cirka 200 kor, 100 får och höns. Nu lammar tackorna. Hunden Charlie hjälper till med att slicka de nyfödda lammen. Här ses han med Caroline Parnéus.

På Kungsbergs gård bedrivs ekologiskt lantbruk med cirka 200 kor, 100 får och höns. Nu lammar tackorna. Hunden Charlie hjälper till med att slicka de nyfödda lammen. Här ses han med Caroline Parnéus.

Foto: Anna Hübsch

Fogdön2020-04-09 06:44

På Kungsbergs gård ska 72 tackor lamma under vintern och våren. När tidningen gör ett besök har 32 lamm fötts. Det händer ibland att tackorna inte orkar med att slicka alla sina lamm. Men då hjälper gårdens australiensiska fårhund Charlie till att göra det.

– Det gör att de får livskraft. När de slickas blir det en slags massage. Han gör likadant med kalvarna när mamman inte bryr sig, berättar Caroline Parnéus som driver gården tillsammans med maken Mats Rehnman.

En tacka vill inte veta av sitt ena lamm. Det matas nu med välling i flaska.

– Det kan vara så att det första lammet går iväg när tackan ska föda nästa, då glömmer tackan bort att det första är hennes.

Två andra tackor däremot tar hand om bådas lamm tillsammans. Eftersom de lammade samtidigt har de inte koll på vems unge som är vems.

Kungsbergs gård ser en ökad efterfrågan på lammkött. Därför kommer de att utöka sin fårbesättning.

– Förra året var vårt lammkött slut under fyra månader. Det har inte hänt förut. I år tror jag lammköttet tar slut redan i maj.

Till påsk är det många som vill ha tag i lammkött.

På gården har man efter coronautbrottet i Sverige märkt en ökad efterfrågan på deras varor både i Reko-ringen i Mariefred och den i Stockholm.

– Dels tror jag att det beror på att folk inte vill gå in i en vanlig affär, dels verkar det när man pratar med folk som att de har förstått att självförsörjningsgraden i Sverige måste öka. 

Nötkött och lammkött från Kungsberg säljs bara i den egna gårdsbutiken och genom Reko Stockholm och Mariefred.

– Det är brist på lammkött i hela Sverige. Vi bönder säljer i våra gårdsbutiker. Vi har inte råd att sälja till större livsmedelsföretag. Vi får så dåligt betalt för köttet.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, får svenska lammuppfödare mindre betalt än genomsnittet i EU.

– Vi har högre kostnader och högre krav på djur och miljö i Sverige. Många lammproducenter väljer att ta hem sitt kött efter slakt och göra köttlådor som de säljer, säger Viktoria Östlund, lammexpert på LRF.

Bara 30 procent av allt lammkött som säljs i landet kommer från Sverige. Även om prisnivån till lammproducenterna är låg har den ändå ökat sedan förra året enligt LRF.

– Priset är kopplat till att vi nu har en större efterfrågan samtidigt som tillgången är mindre. Producenterna minskade efter torråret 2018. Nu hoppas vi att priset håller i sig så att fler vågar satsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!