Ny ägare hotas av vite för gamla intrång i strandskydd

Johannes von Rosen måste återställa strandområdet vid sin villa som det såg ut 2015. Två tidigare fastighetsägare, varav en är tv-kändisen Leif-Ivan Karlsson, har gjort ingrepp i det strandskyddade området. Von Rosen visste dock om problemet när han köpte fastigheten.

"Jag hade kontakt med en tjänsteman från bygglovsenheten när jag byggt altanen. Personen sa att den inte var bygglovspliktig", säger Leif-Ivan Karlsson, som byggde altanen vid vattnet.

"Jag hade kontakt med en tjänsteman från bygglovsenheten när jag byggt altanen. Personen sa att den inte var bygglovspliktig", säger Leif-Ivan Karlsson, som byggde altanen vid vattnet.

Foto: Camilla Lillsebbas, Anna Hübsch

Fogdön2022-12-07 06:12

I juli fick Johannes von Rosen och hans fru tillträde till en villa med strandtomt som de köpt på Fogdön. Men med fastigheten följde också ett föreläggande från Strängnäs kommun. Detta för att otillåtna åtgärder hade gjorts på strandskyddat område av två tidigare fastighetsägare. Det handlar om en förrådsbyggnad, en brygga, en kanal, en bro, en altan och markarbeten.

– Jag visste om det men jag visste inte riktigt om omfattningen, säger Johannes von Rosen.

I oktober beslutade kommunens miljö- och samhällsbyggnadsnämnd att de nya fastighetsägarna, paret von Rosen, måste komma in med en åtgärdsplan inom tre månader, annars utdöms vite på 25 000 kronor.

– Det är oschysst att de har lagt på ett vitesbelopp på ett problem som jag har ärvt. Kommunen har gjort det trots att jag redan från början har visat att jag är öppen för att samarbeta. Jag tog över fastigheten i juli men måste göra allt på nolltid. Det är kort om tid, säger Johannes von Rosen.

undefined
Bro som måste rivas, enligt Strängnäs kommun.

Han fortsätter:

– Redan innan jag fick tillträde till fastigheten anlitade jag en konsult som försökte få fram information. Men sedan var det sommar och då hände inget för det gick inte att få tag i folk på myndigheter. Sedan i augusti ville kommunen ha en åtgärdsplan trots att planen inte var klar.

Johannes von Rosen säger sig vilja ha en dialog med kommunen.

– Men de är inte beredda att ta en dialog. Jag har överlag förståelse för att marken ska återställas men det måste ske på ett sätt som inte förstör mer. Det skulle krävas en period med is för att återställa de stora stenar som flyttats. En grävmaskin skulle bara förstöra marken ytterligare. Jag har föreslagit att vi ska plantera träd där istället, säger Johannes von Rosen, som överklagat miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om föreläggande med vite.

undefined
Markarbeten som har gjorts utan strandskyddsdispens och måste återställas, enligt kommunen.

Det var i september 2021 som Strängnäs kommun inledde ett tillsynsärende mot dåvarande fastighetsägaren, tv-profilen och entreprenören Leif-Ivan Karlsson och hans fru. Det var hans fru som stod som ägare men Leif-Ivan Karlsson har sagt till tidningen att de gjorde allt med fastigheten tillsammans.

Kommunen beslutade om ett föreläggande. Det gick ut på att familjen Karlsson skulle skicka in en åtgärdsplan över hur över ett hektar mark skulle återställas, och hur det som hade byggts skulle rivas.

Men Karssons hade inte skickat in någon godkänd åtgärdsplan innan fastigheten såldes.

– Jag kände mig motarbetad av kommunen och hade gett upp. Varför skulle jag göra en åtgärdsplan när jag inte skulle få något godkänt? Jag kom överens med den nya ägaren att han skulle ta över ärendet och jag skulle forsla bort något om det behövdes, säger Leif-Ivan Karlsson.

Tidningen besökte Leif-Ivan Karlsson på Fogdön i våras då han berättade att han skulle sälja.

undefined
Altanen vid sjön byggdes av Leif-Ivan Karlsson.

Det var du som byggde altanen vid sjön, varför gjorde du intrång i standskyddet?

– Jag hade kontakt med en tjänsteman från bygglovsenheten när jag byggt altanen. Personen sa att altanen inte var bygglovspliktig, säger Leif-Ivan Karlsson.

Kommunens miljöenhet bedömde senare att altanen var ett intrång i strandskyddet.

Många av de åtgärder som enligt Strängnäs kommun bryter mot strandskyddet har gjorts av fastighetsägaren innan familjen Karlsson. Tidningen har sökt den tidigare fastighetsägaren som inte har gått att nå.

Det är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Strängnäs kommun som har beslutat om ett föreläggande med vite för Johannes von Rosen. Om han inte kommer in med en åtgärdsplan inom tre månader utdöms ett vite på 25 000 kronor.

– Vi beslutade om föreläggande med vite för att vi känner att ärendet inte kommer framåt. En enig nämnd tyckte att ärendet har dragit ut på tiden, säger Ewa Thalén Finné (M), nämndordförande.

Varför har den nya ägaren inte fått längre tid på sig?

– För det första var han när han köpte fastigheten väldigt medveten om att ärendet pågick. För det andra gör miljöenheten bedömningen att det inte ska vara några problem att få fram en åtgärdsplan inom tre månader.

undefined
Ewa Thalén Finné (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Strängnäs kommun.

Den nya ägaren efterfrågar en bättre dialog med kommunen, kommentar till det? Bland annat hänvisar han till att kommunen inte har varit öppen för hans förslag på återställande.

– Jag har ingen kommentar till dialogen. Jag har bara sett att det finns en mejlväxling som pågått under en längre tid. Angående förslag på återställande så är lagstiftningen väldigt strikt i de här fallen. Det är den som vi har att agera efter.

Leif-Ivan Karlsson fick information från kommunen om att altanen inte behövde bygglov men däremot sökte han inte strandskyddsdispens.

– Bygglovspliktig och att bryta mot strandskyddet är inte samma sak. Om man ska göra något inom strandskyddat område måste man ha dispens för det, säger Ewa Thalén Finné.

Strandskydd

Inom ett strandskyddat område är det förbjudet att:

Sätta upp nya byggnader.

Ändra byggnader eller sätta upp anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig där.

Gräva, spränga eller på annat sätt förbereda för sådana åtgärder.

Utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.

Ekonomibyggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull.

Källa: Boverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!