Företagare fuskar – slänger skräp som privatpersoner för att slippa avgiften

Privatpersoner kastar skräp gratis på Korslöt och åker sedan vidare. Inga problem. Men kors(löt) i taket – vissa "privatpersoner" är egentligen företagare och fuskar med avgiften.

24 mars 2019 11:07

"Kommunernas ansvar sträcker sig till hushållens avfall, men i Trosa kommun tycker vi att det är viktigt att kunna erbjuda företagen en möjlighet att lämna sitt avfall utan alltför långa transportsträckor. Trotab sköter därför företagsmottagningen på Korslöt där du kan lämna företagets avfall mot en avgift", skriver Trosa kommun.

Trosa kommun tar inte ut någon avgift för privatpersoner, oavsett om de kommer med skräp i ett släp eller i en personbil till Korslöt återvinningscentral i Vagnhärad. Dock vill man att avfallet är sorterat.

För att slippa avgiften är det dock vanligt förekommande att företagare kommer med verksamhetsavfall – men utger sig för att vara där privat för att slippa betala.

– Det är tyvärr mer vanligt förekommande än vi skulle önska. Det är inte de stora företagarna, utan de lite mindre som kan göra på det sättet, säger Eija Karlsson, renhållningsansvarig på Trosa kommun.

Emellanåt är Trosaborna på hugget när de märker att någon myglar. "Varför får han slänga som är företagare där privatpersoner ska kasta? Han är väldigt ofta där", påpekar exempelvis en person i ett elektroniskt brev till Trosa kommun. För personal som upptäcker det hela kan det uppstå besvärliga situationer när de konfronterar fuskaren.

– Det är svårt för personalen där uppe att ta diskussioner. Vi är ju måna om att ha en god stämning där och personalen ska inte behöva ta strider. Det kan vara bättre att fria än fälla, säger Eija Karlsson och tillägger:

– Det är ännu värre när avfall dumpas i skogen.

Fotnot:Korslöts återvinningscentral kommer även att flyttas cirka 60 meter nordost om den nuvarande anläggningen i nordöstra delen av Korslöts verksamhetsområde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Hellmyrs

Ämnen du kan följa