Förskolekockarna kan få pris: "Varje tugga ska kännas"

Förra veckan blev kockarna på Gredby förskola nominerade till White guide juniors utmärkelse ”Årets förskolekock”. Det blir sjätte året i rad som de har chans att ta hem priset.

Magnus Engström och Kristina Enkell är förskolekockarna som i sex år blivit nominerade av White guide junior till "Årets förskolekock". Här står de i dörren till sitt kök på Gredby förskola. Förskolan är dessutom nominerad till "Årets förskolekök" i år.

Magnus Engström och Kristina Enkell är förskolekockarna som i sex år blivit nominerade av White guide junior till "Årets förskolekock". Här står de i dörren till sitt kök på Gredby förskola. Förskolan är dessutom nominerad till "Årets förskolekök" i år.

Foto: Clara Skjönberg Zahui

Förskola2021-06-22 07:09

Spagetti med grönsaks- och ädelostsås står på menyn när Eskilstuna-Kuriren besöker köket på Gredby förskola. För sjätte året i rad är kockarna på Gredby förskola, Kristina Enkell och Magnus Engström, nominerade till White guide juniors utmärkelse ”Årets förskolekock".

Inför dagens lunch lagar Magnus Engström grönsakssåsen och Kristina Enkell en sås baserad på resterna från gårdagen. De har båda tidigare jobbat i restaurangkök och tycker inte att man ska vara alltför försiktig när man lagar mat till barn.   

– Man får inte tro att barn inte gillar smaker. Man ska inte ha för mycket salt och socker men kryddor ska man inte vara rädd för, säger Kristina Enkell.    

undefined
Magnus Engström häller grädde i kokgrytan, eller "jättekastrullen" som han beskriver den, där han lagar pastasåsen som serveras idag.
undefined
"Vi vill inte kasta mat" säger Kristina Enkell. Här har hon och Magnus Engström gjort brödkrutonger och rostat morötter av rester från dagen innan.

För de båda kockarna är det också viktigt att barnen får uppleva olika konsistenser när de äter, till exempel genom att servera en grönsaksbiff som är krispig på utsidan och mjuk på insidan.     

– Varje tugga ska kännas, säger Magnus Engström.     

När juryn nominerar förskolekockar tittar de på kockarnas engagemang och samarbete med den övriga verksamheten. Magnus Engströms och Kristina Enkells mål är att barnen ska vara lika bekväma med dem som de är med pedagogerna. Därför äter de lunch med barnen och köksdörren står alltid öppen så att barnen fritt kan komma och ställa frågor om maten, vilket har varit ett vinnande koncept.

– Vi har fått höra att barnen leker "Stina" och Magnus när de lagar mat hemma, skrattar Magnus Engström.       

undefined
Kristina Enkell och Magnus Engström äter vanligtvis lunch med barnen på förskolan. Förutom att det är en del av det pedagogiska arbetet får de då chans att se vilken mat som går hem hos de unga gästerna. "Det ska inte vara något konstigt för barnen att vara med oss" tycker Kristina.
undefined
Kristina Enkell och Magnus Engström har jobbat tillsammans i många år, första gången var för sex år sedan. Det har gjort dem mycket samkörda. "Det är läskigt för det kan räcka att Kristina tänker på något, utan att säga det högt, så hämtar jag det" berättar Magnus Engström.

Kristina Enkell och Magnus Engström har arbetat tillsammans på flera förskolor tidigare. Den gemensamma passionen för mat och att båda ständigt vill utvecklas är basen för det goda samarbetet.  

 – Grunden är ett genuint intresse för mat och att vi vill det bästa för barnen, säger Magnus Engström.

Gredby förskola är i år också nominerad i kategorin "Årets förskolekök". Då ser juryn på variation i måltider, kvalitet i råvaror och förmågan att sprida matglädje hos barnen.

– En vinst skulle betyda mycket för oss, det skulle vara en bekräftelse på att vi gör ett bra jobb, säger Kristina Enkell.

Alvägens förskola kan också bli "Årets förskolekök", vilket vi tidigare skrivit om. British junior är nominerad till ”Årets skolrestaurang”, ”Årets skolkock” och ”Årets pep-skola”. Vinnarna presenteras den 3 november.

undefined
När maten är serverad fotograferar Kristina Enkell maten och lägger upp på Instagram. Det är ett sätt för henne och kollegan Magnus Engström att kommunicera med föräldrar som där kan följa vad deras barn får för mat om dagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!