Försöker göra så fint han kan

En av Sverige mest mångsidiga tv-personligheter är utan tvekan Anders Lundin, som bland annat leder "Allt för Sverige".

Snart kommer han till Eskilstuna med visföreställningen "Expedition: Livet"

15 februari 2019 19:47

De flesta är vana att se honom lotsa svenskamerikaner genom Sveriges ibland mystiska seder och koder och hjälpa dem att hitta sina svenska rötter.

Vad som är mindre känt är kanske att Anders Lundin också är musiker, komiker, låtskrivare och skådespelare, som turnerar med en visföreställning där han själv står för texter och musik. Tillsammans med kontrabasisten Jonas Olofsson kommer han till Eskilstuna Teater den 9 mars med showen "Expedition: Livet " som har underrubriken "Från apa till självförverkligare".

– Den handlar om människans vandring på jorden, från de första dokumenterade stegen till alldeles nyss, då jag går till dagis med min dotter. Så det är betraktelser över vår tid på jorden. Vad vi har gjort med jorden, vad vi gör med den och vart vi är på väg.

– De handlar om hur vi har rört oss i alla tider över jorden. Korsat gränser, floder och hav, och trotsat faror för att flytta på oss. Det är inget nytt fenomen. Så har det ju varit hela tiden.

Anders Lundin låter närmast poetisk när han beskriver föreställningen.

– Det här är min chans och mitt försök att göra något som är mitt eget. Jag skulle inte våga kalla det poetiskt själv, fast det jag försöker är att formulera mig på ett sätt som kanske öppnar för egna betraktelser inne i huvudet på dem som är där.

En del av tankarna i föreställningen har Anders Lundin fått genom sitt arbete med "Allt för Sverige", som handlar om människor som ganska nära vår tid slet hårt på jorden för sin överlevnad. Den handlar även om Anders Lundins egen mamma, som kom till Sverige från Tyskland efter andra världskriget.

– Det handlar om min farfars mor, som kom vandrande över isen från Finland, och om att vi vet så lite om det som har varit. Det här kan alla så klart relatera till, säger Anders Lundin.

Anders Lundin började sin karriär i radio och blev riksbekant i P3-programmet "Glädjetåget". De som var barn eller hade barn under 1990-talet minns även hans gästspel i "Björnes magasin", albumet "Känsliga bitar" och den underfundiga julkalendern i radio "Hertig Karls slott" som han gjorde tillsammans med Lars In de Betou.

Genom karriären som underhållare och programledare har Anders Lundin hela tiden odlat ett annat kreativt stråk.

– Det är en stor del av mig, och ända sedan jag slutade med "Glädjetåget" började jag försöka göra så fint jag kan. Det har jag gjort vid sidan av i "Sommar"-program, till barn väldigt mycket och den här egna föreställningen. En del har uppfattat det, men det är klart att "Allsång" och "Robinson", det skramlar ju så oerhört mycket högre.

Att får göra en egen föreställning är roligt och tillfredställande, säger Anders Lundin. Att leda "Allt för Sverige" är också oerhört givande och inspirerande.

– Jag har blivit väldigt berörd av det - vi rotar ju mycket i närhistorien och jag inser att 98 procent av oss som bor i det här landet har våra rötter i de eländigaste, fattiga och usla omständigheter. De flesta har ju fattigjordbrukare bara tre generationer bort.

"Expedition: Livet" handlar en del om det, men är inte sorglig, nattsvart föreställning. Anders Lundin är även komiker och kommer att bjuda också på en hel humor.

– Folk skrattar! Jag berättar lite om "Allsång på Skansen", "Allt för Sverige" och "Mitt i naturen". Det finns ett vemod i den här föreställningen men det hindrar ju inte att det är roligt också.

Anders Lundin

Svensk programledare, skådespelare, komiker, musiker och textförfattare.

Kom fram som programledare i radioprogrammet "Glädjetåget" och syntes sedan i program som "Björnes magasin" och "Bullen" under tidigt 1990-tal. programledarkarriären fortsatte med I slutet program som "Expedition: Robinson" och Melodifestivalen, och under 00-talet Eurovision Song Contest och "Allsång på Skansen".

Han har även lett "Mitt i naturen" och i dag leder han det populära "Allt för Sverige" i SVT.

Parallellt med tv-uppdragen är Anders Lundin verksam som musiker, låtskrivare, skådespelare och komiker.

Aktuell med visföreställningen "Expedition: Livet" som gästar Eskilstuna Teater den 9 mars.

Biljetter är släppta och finns på Tickster.com.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa