Andelen äldre i befolkningen ökar. I takt med utvecklingen kommer allt fler behöva försörja allt färre. Det gör att kommunerna kommer få det svårare både att få pengarna att räcka till och att hitta personal till sina verksamheter.
Hur attraktiv är kommunen för yngre och skattebetalande medborgare i framtiden och hur kommer vi dit? Den frågan ställde Strängnäs Tidning till gruppledarna för partierna i Strängnäs kommun.
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förordar vikten av att skapa goda förutsättningar för de åldrande.
– Vi är övertygade om att attraktionskraften ökar för alla medborgare när en kommun har en mycket väl fungerande äldreomsorg. Det vill säga att den yngre generationen vet att sin morfar/mormor & farmor/farfar mår bra i vår kommun, säger Björn Karlsson (SD) när tidningen hör av sig.
Från Kristdemokraternas gruppledare Catharina De Geer får vi höra att hon vill se nya äldreboenden i framtiden, som är av en annan karaktär än de nuvarande. Framtidens äldreboenden, hävdar hon, ska erbjuda mer än bara vård och omsorg.
– Vi vill skapa lustfyllda boenden, med en helt annan känsla av trevnad än i dagsläget.
Hon tror även att den kommunala verksamheten kommer att kunna avvara mer tid för personalen som arbetar inom omsorgen med hjälp av modern serviceteknik.
Ett av de mest förekommande svaren tidningen får är att det gäller för Strängnäs att ta vara på sitt geografiska läge för att vara attraktiv i framtiden. Miljöpartiets, Moderaternas, Vänsterpartiets, Socialdemokraternas och Strängnäspartiets gruppledare säger alla att de tror att bättre kollektivtrafik och kommunikationer kommer rusta Strängnäs för framtiden.
Niclas Samuelsson (STRP) exemplifierar.
– Det ska gå att bo i Strängnäs samtidigt som det är enkelt att ta del av storstadens arbetsmarknad, studiemöjligheter och nöjesutbud och ändå kunna komma hem sena kvällar och nätter, säger han.
Miljöpartiets gruppledare Ingela Bengtsson är inne på samma linje när hon besvarar tidningens frågor.
– I framtiden finns det cykelbanor som binder ihop kommunens tätorter, så att cykelpendling till och från dessa underlättas, liksom till och från våra tågstationer.
Utöver behovet av bra pendlingsmöjligheter lyfter flera gruppledare vikten av att tillhandahålla bostäder och service åt den grupp av personer som man vill ska flytta till kommunen. Bostäder till rimliga priser som passar barnfamiljer och en bra skola beskrivs som grundpelare i att vara en kommun som barnfamiljer både vill flytta till, och stanna kvar i.
– En kommun som är kompetens och framtidstro istället för idyll, sammanfattar Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson det.
– Det är viktigt att hålla fast vid trevliga boendemiljöer och att pendlingsmöjligheterna förbättras, säger också Ingrid Fäldt (S).
Även från Liberalernas håll nämns skolan som en byggsten i framtidens Strängnäs.
– För att attrahera yngre att flytta hit ska framför allt förskola och skola vara av högsta klass, säger Margaretha Furustrand (L).
Centerpartiets gruppledare Roger Steen säger att de vill grundligt rannsaka kommunens verksamheter för att finna effektiviseringsmöjligheter, detta för att i största möjliga mån undvika framtida skattehöjningar
– Om vi får vara med och styra kommer större fokus läggas på införandet av smart välfärdsteknik vilket kommer att resultera i större frihet/oberoende, säger Roger Steen (C).