Från Ryssbergsbacken till Romme alpins stora liftsystem

Varje lördag i cirka tio veckor har totalt 70 barn, ungdomar och föräldrar från Brandkärr åkt skidor i Ryssbergsbacken. Men på söndag blir det en bussresa till lite större backar.

– Det är en full buss med cirka 50 personer som lämnar Nyköping tidigt på söndagsmorgonen, säger Marco Venegas.

10 mars 2019 07:35

Det var lördagen den 29 december som var första tillfället för skidträningen i Ryssbergsbacken. Vissa hade aldrig stått på ett par skidor, andra hade åkt tidigare. Nu är det dags för en större utmaning, skidanläggningen Romme alpin i Borlänge.

– Vi hade ett projekt ute vid Ryssbergen där vi tränade varje lördag, säger Marco Venegas som är gruppledare för Miljöpartiet i Nyköping och väldigt engagerad i Brandkärr.

Han fortsätter:

– Vi har nog haft mellan 15 och 20 stycken deltagare vid varje tillfälle och totalt har det nog varit cirka 70 personer med på träningarna.

Bussen avgår kvart i sex på söndagsmorgonen och tanken är att alla ska kunna stå vid liftarna när de öppnar vid niotiden. Sedan blir det skidåkning hela dagen ända tills det är dags att ta bussen hem igen när liftarna stänger klockan fyra.

Skidutrustningen får deltagarna hyra till ett reducerat pris av skiduthyrningen på Ryssbergsbacken.

– Det har varit ett väldigt bra samarbete med Ryssbergen, säger Marco Venegas.

Varje deltagare betalar efter sin egen förmåga men Marco Venegas har även fixat lite sponsorer.

Till sin hjälp på resan har Marco Venegas ungdomar från föreningen "Ung i Brandkärr", fritidsledare Klas Öberg från Långbergsskolan och 23-åriga Kamal Ziai som har varit med sedan han var i tioårsåldern. Även en del föräldrar till alla barnen kommer hjälpa till.

– Det är åttonde eller nionde gången vi åker på en sådan här resa och det är alltid Romme alpin som gäller. Vi tycker det är jättebra där, säger Marco.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Alvin