Galleriachefen: "Handeln verkar vara i någon form av panik"

Anna Bergström, centrumledare för återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna, är skeptisk till handelns fokus på enskilda dagar, såsom Black Friday och Singles day.

– Handeln verkar vara i någon form av panik. På ett sätt utarmar det här ju handeln, säger hon.

19 november 2018 05:31

Retuna återbruksgalleria har valt att backa White Monday, motrörelsen som vill visa på ett annat förhållningssätt till konsumtion och vars dag infaller måndagen före köpfesten Black Friday. Alltså i dag.

– Vi var med på ett hörn redan förra året, men då kom vi in rätt sent i det, berättar hon.

Ute i gallerian och i pop up-butiken i centrala Eskilstuna kommer White Monday kanske inte märkas jättemycket, enligt Anna Bergström. men digitalt vill Retuna precis som andra engagerade i White Monday försöka påverka konsumenterna.

– Den största kampen sker i sociala medier, där man informerar om konsumtionssamhället, berättar Anna Bergström.

Engagemanget är dock lite knepigt, medger hon. Handel är ju en förutsättning även för en återbruksgalleria, så uppmuntra till ickehandel vill hon inte göra.

– Men om man nu ändå ska handla kan man handla lite smartare. Det gör man hos oss, säger hon.

Enligt Anna Bergström är det hög tid att vi inser allvaret i vårt nuvarande konsumtionsmönster.

– Vi har ett alldeles för lågt värde på material i dag. Varje gång något nytt produceras plockar vi resurser ur Moder Jord och vi låter henne inte vila. Vi utplånar vår jord, säger hon.

Retuna

Återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna invigdes 2015. I gallerian finns ett flertal butiker, med den gemensamma nämnaren att de säljer återvunna saker. I "Returen" lämnar människor in det de inte längre behöver, sedan tas det som kan säljas vidare omhand. Vissa saker repareras, andra omvandlas till något annat. På området finns även en återvinningscentral, där sådant som är bortom räddning kastas. Retuna drivs av kommunägda Eskilstuna Energi och miljö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg