Natten till lördag den 11 september dödades 21 får i ett vargangrepp norr om Gnesta.
Länsstyrelsen har varit på platsen under helgen.
– I första hand tas de djur som finns kvar om hand, sedan är det viktigt att säkra upp hagar, så vargen inte ska kunna ta sig in i igen, skriver Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län, som var upptagen i möten under måndagen men beskriver vad som inträffat via mejl.
– Natten till den 11 september skedde ett vargangrepp på en gård mellan Gnesta och Mariefred. 21 tackor och lamm har dödats och sex har avlivats, två saknas och ytterligare ett antal är skadade, skriver hon.
Det här är det andra vargangreppet i Södermanland i år. Åtta dagar tidigare, natten till fredag 3 september så dödades fem får i ett annat vargangrepp på en gård mellan Gnesta och Mariefred, men om de båda attackerna hänger samman är i nuläget oklart.
– DNA från angreppen kommer att analyseras, efter det kan vi säga mer om vilka vargar det rör sig om, och om det är samma eller olika. Det är ett område där det finns vargrevir, det är känt sedan tidigare, skriver Lovisa Häggström.
Djurägarna får ersättning för får och arbete i samband med angrepp. Även merkostnader till exempel om djuren behöver stallas in i förtid ersätts. Enligt Länsstyrelsen kan djurägare minska riskerna för vargattacker genom att se över sina staket.
– I de fall där angreppen har skett i år, har det varit öppet mot vattnet. Länsstyrelsen har nätstängsel som man kan låna under hösten om man vill stängsla upp mot vatten i reviren. Då kan man kontakta länsstyrelsen i Södermanland eller Stockholm, skriver Lovisa Häggström.
Sörmland har två vargrevir. Dels Sjundareviret som ligger på gränsen till Stockholms län och som sedan avknoppats till Ärlareveriet.
– De två reviren ligger kloss i kloss mellan E20 i norr och väg 57 i Söder. Om man har fårbesättningar där det finns vargrevir kommer det ske vargangrepp, säger Anders Nilsson som är biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägarförbundet.
Jägarförbundet tycker det är viktigt att vargstammen inte blir för stor.
– Vi riskerar att tappa greppet om vargförvaltningen om vi inte håller oss på rätt nivåer, säger Jonas Fransson, ordförande för Jägarförbundet Sörmland, som fortsätter:
– Runt 2013 bestämdes att vargstammen skulle vara mellan 170 och 270 individer. Idag har vi runt 400 vargar och det ökar ganska snabbt.