600 fladdermöss kan ha byggt bo bakom Annikas fasad

Annika har ansökt om dispens för att få flytta fladdermöss. Det var när hennes husfasad öppnades i samband med en renovering som hon upptäckte en större mängd fladdermusspillning.

Fladdermössen har inte blivit fler, menar Kajsa Mellbrand, biolog vid länsstyrelsen.

Fladdermössen har inte blivit fler, menar Kajsa Mellbrand, biolog vid länsstyrelsen.

Foto: Arkivfoto

Gnesta2021-11-15 08:33

– Jag gillar ju fladdermöss, men försäkringsbolaget vill att vi tar bort hela fasaden eftersom det har samlats fukt bakom den, säger Annika som har skickat in ansökan.

Det var vid ett fönsterbyte på villan utanför Björnlunda som Annika upptäckte fladdermössen, som kan utgöra en del av en större koloni. Hon har fått uppfattningen om att det kan röra sig om mellan 400 och 600 fladdermöss.

– Personen som var här från länsstyrelsen trodde att det kunde vara en halv koloni som bosatt sig bakom fasaden.

Annika har under de senaste åren sett en och annan fladdermus men hon har tidigare trott att de hållit till vid takfoten. Men redan innan renoveringen landade en fladdermus framför henne.

– Det var en ihopkurad fladdermus som kanske var 5-6 centimeter stor. Först trodde jag att det var en större snigel.

För att ha kvar fladdermössen planerar hon att sätta upp flera fladdermössholkar i trädgården. Att ta reda på exakt vilken art de tillhör blir nästa steg eftersom det ställs som krav av länsstyrelsen för att få täppa till springan i fasaden.

Kajsa Mellbrand är biolog vid länsstyrelsen och menar att det inte är ovanligt att husägare uppmärksammar fladdermöss.

– På vinden är det inte alls ovanligt. Det finns ont om boträd för dem ute, så det är en anledning till att de söker sig till andra platser, säger hon.

Det är inte särskilt vanligt att de gör någon större åverkan på varken fasader eller vindar.

– Det handlar mer om att de kan vara irriterande och det kan lukta om avföringen, men den torkar ganska fort. När de har ungarna inne kan de pipa mer, men de tuggar inte på något eller gör någon annan skada. Vi kanske stör oss mer på dem för att vi har större frihet att göra något åt det i dag än tidigare.

Två vanliga arter i Sverige är dvärgfladdermusen och vattenfladdermusen.

– De har inte växt i antal, då hade fladdermusen inte varit rödlistad. Det här är snarare djur som minskar i antal vilket tyder på att vår natur inte fungerar som den ska.

Om en större mängd fladdermöss har bosatt sig på till exempel en vind eller i ett torp så kan man som privatperson bli skyldig att ersätta den nuvarande boplatsen med fladdermössholkar.

– Vi ger dispens för några ärenden om året men det är mest under sommaren, säger Robin Davies, som bland annat jobbar med fladdermössärenden på länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!