I Sörmland har man inte haft några bekräftade observationer alls gällande vargparet sedan de blev just ett par. Det har man däremot på Stockolmssidan men några valpar vet man inget om. Än.
– Det är lite tidigt, vi ska försöka göra en fältinsats i slutet av månaden för att se om vi på olika sätt kan kontrollera om det finns några valpar, säger Arne Söderberg på enheten för naturvård vid länsstyrelsen i Stockholm.
Om vargparet får valpar, ja då är de redan här säger Söderberg. Tidigare har det konstaterats att tiken löpt och vargvalpar föds någon gång i maj eller juni.
– Så länge det inte är något speciellt ska de ha fått valpar nu. Det är aldrig garanterat, någon av individerna kan vara sterila eller så har de fått valpar men de har dött. Det är mycket som kan hända, men har inget hänt så ska det finnas valpar, säger han.
Vargar kan få allt från en till åtta valpar. Söderberg tror att vargparet som rör sig mellan Stockholms och Sörmlands län förmodligen bara får ett par, överlevande, valpar den här gången.
– De båda är unga och gissningsvis kan de få svårt att få kullen att klara sig. Det är i alla fall första kullen för tiken.
Några anmälningar om att de båda vargarna skulle ha orsakat skador i området har heller inte inkommit.
– Det finns rätt mycket får i trakten men hittills har de inte inkommit några rapporter om att vargarna skulle dödat något, säger Söderberg.
I norra Stockholm fanns för några år sedan ett vargpar där tiken försvann. Hannen vandrade då till Värmland och fick en ny kull innan han senare blev skjuten efter att ha angripit en hund. Och det är en av de tikar som föddes i den kullen som nu befinner sig i Gnestatrakten och i det revir som döpts till Sjundareviret.
SN berättade tidigare i år att det finns en stor chans att Sjundavargarna får valpar under våren.