– Finnsjön är avslutat. Vi packar ihop slang och lämnar på plats över till markägaren för bevakning, säger Henrik Dewoon Thorén, yttre chef vid Södertörns brandförsvar.
Men när de sista tre brandmännen från Gnesta kånkar ut sina bensindrivna pumpar möts de av oräkneliga insekter som går i motsatt riktning, in i det förkolnade landskapet. Och när de rullar ihop den sotiga slangen börjar det redan spricka av nytt liv under deras stövlar.
– Brand i skog är inte enbart negativt ur natursynvinkel. Det finns en hel del djur och växter som gynnas när skogen bränns, berättar Hans Sandberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Södermanland.
Med ungefär en mansålders mellanrum har blixtnedslag orsakat bränder, i varje skog, historiskt. Det visar borrkärnor från gamla tallar. Först på plats att dra fördel av det nya är insekter.
– Det är till exempel raggbock och rökdansfluga. De gynnas av värmen och lockas av doften av kol och svavelämnen.
Samtidigt har slumrande frön bakom hårda skal i myllan reagerat på hettan.
– Jag kan nämna brandnäva, svedjenäva. Och mosippa. De kan ligga i fröbank i ett sekel, utan att brytas ned. När de upphettas till 70-80 grader kan de börja gro när det kommer regn.
För människan trevlig flora som blåbär och lingon trivs också efter lågorna, och tall, tack vare hård bark och höga grenar. Sedan helikoptern lämnat erövrar också andra flygfän scenen.
– Till exempel orre, tjäder, flera hackspettar. De äter knoppar från mjölkört och björk som skjuter upp ur askan.
– Ju fler arter du har i skogen, desto stabilare är naturen. Artrikedom gynnar även människan, säger Sandberg.
25 hektars brandhärd är "väldigt stort" för Sörmland, men viltet bör ha överlevt flammorna.
– Större djur som hare, älg, hjort och vildsvin hinner springa ut. Rökdoft betyder bara en sak i djurens värld: Fly! Och tack vare den sena våren har fåglarna inte börjat häcka ännu så de klarade sig också.
Räddningstjänsten avråder från eldning i skog och mark.
– Vi har haft en hel del mark- och skogsbränder. Det är otroligt torrt, på en femgradig skala är vi mellan fyra och fem hela tiden, säger Thorén på räddningstjänsten.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, valde att inte sätta in de skopande brandflygplanen från Skavsta, utan nöjde sig med helikoptrar och MSB:s skogsbrandscontainrar i Strängnäs.
Polisen har inte varit på plats och utreder inte händelsen, trots att räddningstjänsten misstänker grillning som orsak.