Fler föreningar överklagar skyddsjakten: domstol avslår

Flera föreningar har överklagat den beviljade skyddsjakten i Sjundareviret. "Vargen är väldigt genetiskt hotad", säger Richard Dehnisch, ordförande i föreningen Jaktkritikerna.

Jaktkritikerna är en av tre föreningar som vill att skyddsjakten avbryts.

Jaktkritikerna är en av tre föreningar som vill att skyddsjakten avbryts.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gnesta2021-10-14 21:15

Den 1 oktober beslutade länsstyrelserna i Södermanland och Stockholm att bevilja skyddsjakt i Sjundareviret. Tidningen har tidigare berättat att Svenska rovdjursföreningen har överklagat. Det har även föreningarna Jaktkritikerna och Nordulv gjort. Men Förvaltningsrätten i Luleå avslår protesterna.

– Vargen är väldigt genetiskt hotad och det gör att vi inte får några friska gener och då ökar inaveln. Många av de vargar som vi har i dag härstammar från fyra eller fem vargar som kommit in i Sverige under de senaste 30 åren, säger Richard Dehnisch. 

Jaktkritikerna anser att det behövs minst 1 500 vargar för att inte riskera inavel i hög utsträckning.

– Syskon kan ibland bli livskraftiga avkommor. Men vi, tillsammans med flera biologer, säger att det behövs minst 1 500 för att slippa inavelsdepressioner. Därför gäller det att skydda våra vargar, speciellt om de sprider sig. 

Richard Dehnisch ställer sig också kritisk till hanteringen i samband med, och innan, vargattackerna i Sjundareviret. Då dödades 118 får vid sammanlagt fem separata angrepp.

– Det finns människor, katter och kanske till och med getingar som är värre än vargen.

Richard Dehnisch, är likt Rovdjursföreningen, övertygad om att honan haltar.

– Om man nu skjuter hanen blir valparna dåliga på att jaga. All erfarenhet säger att när man skjuter föräldraparet så luttrar man upp den sociala sammanhållningen som vargen har. 

Hur ser du på att det är över 100 får som dött?

– Det är förskräckligt tråkigt, men om man nu har får så är det djurägarens ansvar att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Ingen av de här fårägarna har haft det. Rent krasst så har inte fårägarna fullföljt vad de ska göra. Ta in fåren i ladorna, sätt upp stängsel. Vargen försöker krypa under stängsel, de hoppar inte över dem. Därför är det lätt att stängsla ut dem. 

Att det skulle vara en ekonomisk fråga för många fårägare ser Richard Dehnisch inte som särskilt troligt.

– Det här har inget med ekonomi att göra, däremot handlar det om att avsätta tid. Fårägarna har känt till vargen i över sex års tid.

Överklagan har avslagits. Vad hoppas ni händer nu?

– Jag hoppas att man löser det här med helt andra metoder än att skjuta vargen. Skjuter man någon av vargarna så kommer problemen att öka ännu mer, säger Richard Dehnisch, ordförande i Jaktkritikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!