Tar hjälp av snön i vargspårningen

Vargreviren inventeras för fullt runt om i landet. Vilthandläggare har varit ute i Sjundareviret och utfört vargspårning i snön.

Det pågår just nu en varginventering runt om i Sverige. Här är ett spår från ett tidigare tillfälle.

Det pågår just nu en varginventering runt om i Sverige. Här är ett spår från ett tidigare tillfälle.

Foto: Skolt, Henrik

Gnesta2021-02-05 07:52

Mellan den 1 oktober och den 31 mars inventerar flera länsstyrelser runt om i landet i vargreviren. Vid den senaste inventeringen förra året registrerades två vuxna vargar och två valpar i Sjundareviret. I år har man konstaterat att det finns fler föryngringar.

– Man har hittat mycket spår i Sjundareviret. Vi har samlat in och säkrat DNA. Det gör att vi kan konstatera en föryngring i reviret och att det föddes valpar förra året. Vi vet att det är en familjegrupp, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Då trodde man att det rörde sig om fyra valpar, men det går inte att utesluta att det faktiskt är fler.

– Jag skulle säga att det är minst fyra utifrån hur många vargar man har sett samtidigt från de kameror som finns uppsatta.

En del i inventeringen är att man går ut och letar efter spår på mindre vägar.

– Det man då letar efter är spårstämplingen, det vill säga tassavtrycken. 

I vissa fall blir den här typen av spårning svårt eftersom tassavtrycken är väldigt lika hundars avtryck.

– Det gör att man måste följa spåret och försöka läsa av hur djuren har rört sig i terrängen. Hundar är mer fladdriga och springer ofta kors och tvärs och ibland kan man se att det finns människospår bredvid.

– Vargspår i snön är oftast väldigt målmedvetna, de lägger ingen energi på att lufsa fram och tillbaka. Även om de går 4-5 stycken tillsammans ser man oftast bara tassavtryck från en individ. De sätter tassarna i samma avtryck. 

För att kunna säkerställa att det rör sig om fler individer letar man därför efter en förälder som har avvikit från gruppen.

– Det man letar efter är om föräldern avviker för att revirmarkera på till exempel en snödriva eller en kvist. 

Vid en sådan delning kan man se om det är flera vargar som har gått samma sträcka. Det beror på att alla vargar då inte byter till exempel sida på en väg samtidigt. Vid en spårning söker man också efter krafs på marken där vargen har revirmarkerat. Man letar också efter spillning.

– Eventuellt kan man också hitta löpblod från tiken, det gör man ungefär vid den här årstiden. Det kan också finnas tasskador som lämnar spår i snön.

Men även allmänhetens observationer är viktiga.

– Allmänhetens rapporter betyder jättemycket och dem behöver vi för att kunna göra en så heltäckande inventering som möjligt, säger Tobias Hjortsråle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!