Trots att det inte är långt in till storstaden är det framför allt lugnet som härskar i Gnesta. Flertalet Gnestabor som Eskilstuna-Kuriren träffar under besöket lyfter fram närheten till naturen som ortens styrka.
– Här finns en fantastisk natur med sjöar, berg och skogar. Men det finns också en intressant historia med Skottvångs gruva som varit igång sedan 1500-talet och vackra slott som också de är värda ett besök, säger Gudrun Vakkila, som arbetar på Auktionisten i Gnesta.
Njut av kanotfärd
Gunilla Enlund, som är ordförande i Friluftsfrämjandet i Björnlunda-Gnesta, tycker att besökarna ska njuta av en kanotfärd i Marvikarna.
– Där är det lugnt och stilla vilket gör att det är lämpligt även för nybörjare. Men här i området finns också fina cykel- och vandringsleder. I Björnlunda finns den två mil långa cykelleden Eriksgatan som tidigare kungar har färdats på.
När västra stambanan byggdes 1857 blev Gnesta en av hållplatserna. Järnvägsbygget var betydelsefullt för ortens framväxt och vid stationen byggdes hus och öppnades affärer. Även i dag är järnvägen viktig för Gnesta med goda pendlingsmöjligheter till Stockholm.
Bredvid järnvägen i den gamla banvaktarbostaden ryms en av ortens nya satsningar, restaurang Gnesta Strand. För tre år sedan köptes byggnaden av kocken Dorothée von Essen.
– Huset hade stått tomt i många år och var i det närmaste fallfärdigt när jag tog över. Efter ett års renovering kunde jag öppna min restaurang för två år sedan.
Mat, dryck och temakvällar
Med fokus på närodlade produkter och med utsikt över Frösjön har hennes restaurang blivit ett populärt besöksmål bland lokalbefolkningen. Förutom mat och dryck arrangerar Gnesta Strand också olika temakvällar.
– Det har varit allt från yoga- till jazzkvällar och författarbesök. I slutet av augusti brukar vi ha en ljuskväll där vi lyser upp området med massor av ljus och lyktor. Att öppna restaurang har varit otroligt roligt, men också betydligt mer jobb än jag kunde räkna med, säger Dorothée von Essen.
Läs hela artikeln i onsdagens tidning.