– De senaste 15 åren har vi fått ner vargar från alla möjliga ställen, säger Nils Carlsson vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne och berättar att vargar kan transportera sig uppåt 3 mil per dag.
Det är inte ovanligt att det dyker upp vargar i Skåne som vandrat norrifrån, vissa så långt som från Norge. Just den här vargen kan knytas till flera fårangrepp under sommaren. Att vargen är Sörmländsk vet man genom DNA-tester
– Det vi gör varje gång det sker ett angrepp är att DNA-testa saliven genom att topsa vid bettet. Sedan skickas det in på analys. Då får man reda på kön och födelserevir. Just den här vargen kommer från Sjundareviret i Sörmland, säger han.
Vargen kan kopplas till tre angrepp, två i Kronoberg den 16 juli och 28 juli och sedan ytterligare ett i Osby i norra Skåne den 6 augusti. Det kan komma att bli aktuellt med skyddsjakt då vargen verkar ha fått upp en ovana att riva får.
– Det är viktigt att förstå att vargar är rovdjur och äter andra djur. Den kan inte förstå att det är lagligt att ta hjortar och rådjur men förbjudet att ta får. Problemet uppstår när vargen börjar se får som sin främsta föda, då får vi ett oönskat beteende, säger Nils Carlsson.
Skyddsjakt är något som gärna vill undvikas och i nuläget är det även okänt var vargen befinner sig.
– Man måste komma ihåg att skyddsjakt bara är ett av alternativen och egentligen inte ett jättebra sätt att skydda får, eftersom att vargar rör sig så mycket, säger han.