Barn i utsatta familjer får julklappar av kommunen

Förra året fick 29 barn i Gnesta julklappar via Gnesta kommuns sociala stiftelse, som årligen delar ut bidrag till fattiga familjer.

– Men det är inte några stora belopp, konstaterar Ingrid Jerneborg Glimne.

7 mars 2018 06:00

Nästan 2,2 miljoner svenskar har så små inkomster att de räknas som behövande, enligt Skatteverket. Ett fåtal vet att det går att få stöd från stiftelser och fonder.

1994 bildades kommunens sociala stiftelse som består av en sammanslagning av 25 små stiftelser. Tillgångarna som är drygt en halv miljon kronor samförvaltas med övriga stiftelser i kommun, där medlen är placerade på bästa sätt för att uppnå bästa kapitalförvaltning.

Årligen används minst en 90 procent av avkastningen där sedan en tiondel går tillbaks till stiftelsen.

Pengarna i stiftelsen är donationer från avlidna och ofta finns ett förbehåll om att pengarna exempelvis ska gå till halta och lytta i en viss socken, berättar Ingrid Jerneborg Glimne (M).

– I dag får ju människor hjälp av samhället på ett annat sätt, konstaterar Ingrid Jerneborg Glimne, ordförande i socialnämnden, som fattar beslut om vem som ska få utbetalningar från stiftelsen.

– Vi har sedan några år tillbaks valt att prioritera barn vilket är det mest rimliga. Det innebär att barn i familjer som haft långvarigt bistånd från socialtjänsten är de som får julklappar från stiftelsen, berättar Ingrid Jerneborg Glimne, ordförande i socialnämnden.

Förra året delade stiftelsen ut 11 600 kronor till kommuninvånare.

– Pengarna gick till julklappar åt barn i kommunen. Det rör sig om 400 kronor per barn, säger hon samtidigt som hon understryker att det kan se liteolika ut beroende på antalet barn och storleken på avkastningen.

– Stiftelsens tillgångar förvaltas på samma sätt som övriga stiftelser i kommunen för att få bra avkastning på pengarna. Som kommun kan vi förstås inte spekulera vilt i tobak och spel utan det är naturligtvis reglerat enligt godkända kriterier.

På frågan om hur länge sedan det var någon som skänkte pengar till kommunen så svarar Ingrid Jerneborg Glimne.

– Det var många år sedan. I dag skänker ju folk oftare pengar till olika välgörenhetsorganisationer. I övriga fall går ju pengarna till Allmänna Arvsfonden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Ekström