Beslutat: Ingen skyddsjakt på Sjundavarg

Efter att begäran om skyddsjakt på vargen i Sjundareviret redan avslagits av två instanser har nu Högsta förvaltningsdomstolen sagt nej till prövning.

7 februari 2019 19:56

Först avslog länsstyrelsen i Stockholm begäran om skyddsjakt, sedan skedde samma sak i Förvaltningsrätten i Luleå. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen sagt nej till en prövning av fallet, och därmed är beslutet om att det var rätt att neka skyddsjakt på varg fastställt, rapporterar tidningen ATL.

Det var efter två svåra vargangrepp i maj i fjol då över 70 får dödades på fårgården Molstaberg som ansökan om skyddsjakt på vargen i Sjundareviret gjordes. Länsstyrelsen avslog gårdens ansökan med motiveringen att djurägaren inte stängslat in sina djur.

– Vi har stängsel som håller fåren inne, det står ingenstans i lagen att vi måste ha stängsel som håller vargen ute, sade fårägaren Johan Lundgren då till SN.

Fallet prövades senare av Förvaltningsrätten i Luleå, som kom fram till att det var rätt att neka skyddsjakt.

Läs också:Varg från Sjundareviret påträffad – fällde rådjur i villaområde i Uppland

Lanrbrukarnas Riksförbund, LRF, har drivit fallet som ett principmål och överklagade först beslutet till Kammarrätten, som sade nej till en prövning. LRF gick då vidare till Högsta förvaltningsdomstolen, som alltså gick på Kammarrättens linje, och avslog en prövning.

Ännu är dock kanske inte sista ordet sagt. Carl Aschan som är regionchef på LRF Mälardalen, har tidigare meddelat att förbundet är berett att ta fallet ända till EU-domstolen.

– Det är en orimlig situation om enskilda företag ska tvingas betala enorma belopp för att bygga tusentals mil rovdjursstängsel, sa Carl Aschan till ATL.

Redan i somras, efter beslutet i Kammarrätten, tog fårägaren Johan Lundgren på Molstaberg beslutet att behålla sina får, men inte föda upp några nya lamm.

– Vi har bestämt oss för att lägga ner. Vi har ingen kraft att fortsätta längre, sade han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Perkins

Ämnen du kan följa