Chans att påverka kulturpolitiken

Efter att ha utarbetat ett idrottspolitiskt program så är turen nu kommen till kulturen. Allmänhetens hjälp efterlyses därför.

6 juli 2018 11:54

Gnesta kommun ska tillsammans med kulturföreningar och professionella kulturaktörer nu sätta fokus på kulturen genom att ta fram ett program som ska gälla över flera mandatperioder.

– Även om det låter tråkigt så talar det ändå om hur man gör saker intelligent och så blir det en policy kring hur Gnesta uppfattar sig själva och hur det ser ut, säger konstnären Per Hasselberg, som leder arbetet med att ta fram det kulturpolitiska programmet som ska gälla fram till 2027.

Alla kulturintresserade inbjuds till att bidra med sina tankar om kulturlivet i Gnesta för att gemensamt skapa programmet. På kommunens hemsida finns tillgång till en enkät där man ge sina synpunkter om Gnestas styrka i kultursammanhang alternativt skicka med efterlysningar på vad det bör satsas mer på i framtiden.

Att Gnesta kommun legat dåligt till i kommunrankinglistor vad gäller antal satsade kronor och avsaknad av kulturnämnd strider mot hur det faktiskt ser ut, säger Per Hasselberg.

– Hur gör Gnesta för att kunna erbjuda så stor bredd och spets? Förutsättningar som geografiskt läge och nätverk spelar roll. Men även att kommunen är öppen mot ideell kompetens och hur man behandlar olika aktörer, gör skillnad.

– Jag tror till och med att man kan tala om en Gnestamodell, hävdar Hasselberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Ekström

Ämnen du kan följa