Förskolebygge 8 miljoner billigare än beräknat

Bygget av förskolan Fågeldansen, som invigdes i höstas, kostade 8 miljoner kronor mindre än vad kommunens fastighetsbolag GFAB hade räknat med.

1 april 2019 14:30

I januari förra året togs det första spadtaget till den nya förskolan vid Dansutskolan, som senare fick namnet Fågeldansen. Redan till terminsstarten i höstas var det dags för invigning.

Den korta byggtiden gjorde att Gnesta förvaltnings AB tog extra höjd i sin budget för oförutsedda kostnader längs vägen. Men när alla fakturor nu är betalda står det klart att bygget kostade 33,8 miljoner kronor, alltså betydligt mindre än budgeterade 41,5 miljoner.

– Vi var rädda att det skulle hända saker under byggtiden, men det gick väldigt bra, konstaterar Hans Persson, vd på Gnestahem och GFAB.

I planeringen sattes pengar undan för markköp, men förskolan byggdes i stället på kommunens egna mark, vilket också bidrog till den lägre totalkostnaden.

Konsekvensen av detta blir att kommunen får betala 2,5 miljoner kronor per år i hyra för förskolan, i stället för 2,9 miljoner som det var tänkt från början.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling

Ämnen du kan följa