Gnestabon Camilla Hallberg deltar i socialt experiment i SVT:s domedagsserie

Vad skulle du göra om strömmen försvann och du inte kunde kommunicera med omvärlden? Den frågan ställs på sin spets i SVTs nya program Nedsläckt land där Gnestabon Camilla Hallberg är en av deltagarna.

8 februari 2019 15:34

– Jag är jättestolt över att jag har varit med i den här serien. Den är tankeväckande på många plan. Nu efteråt ser jag till att alltid ha ett trangia-kök och rödsprit hemma, säger Camilla Hallberg.

När Gnestabon Camilla Hallberg anmälde sig till SVTs realityserie visste hon bara att hon skulle delta i ett socialt experiment.

– Vi fick veta att vi skulle ha med oss vildmarkskläder och att vi skulle på något slags semester, berättar hon.

Deltagarna transporterades till ett äldre hus i Halland. Men redan första kvällen när gruppen satt och åt middag ändrades förutsättningarna.

– Plötsligt försvann ljuset. Först letade vi efter proppskåpet och tänkte att det skulle gå över. Men sedan fick vi reda på över radion, som gick på batterier, att en solstorm slagit ut elen i hela Sverige och att det skulle ta ett tag. Någon cyklade i väg till affären för att bunkra mat, men där var det stängt, säger Camilla Hallberg.

Utifrån det fick gruppen sina överlevnadsförutsättningar. Parallellt med Camillas grupp levde en annan i ett modernt hus där allt var uppkopplat och digitaliserat. Grupperna visste inte om varandra.

– När man inte vet hur länge strömavbrottet ska hålla i sig är en stor del av oron hur maten ska räcka. Vattnet var en annan del. Vi som bodde på landet hade bättre förutsättningar än de som satt i en ubermodern villa. Vi hittade till exempel en sjö som vi kunde vatten hämta ur, berättar Camilla Hallberg.

Svårast var dock inte att överleva fysiskt utan att inte kunna kommunicera med omvärlden och familjen.

– Jag har barn och gamla föräldrar. Det var jättesvårt att inte veta att de var okej eller när jag skulle få kontakt med dem igen.

Det tog hårt på mig. När inspelningstiden var slut grät jag när jag fick komma hem och återse dem. Det här har gett mig en tankeställare på alla plan. Nu tänker jag steget längre, på alla flyktingar som lämnar allt och inte vet var familjen finns eller om de kommer att ses igen, säger Camilla Hallberg.

Nedsläckt land är dock inte bara en realityserie. I programmen medverkar experter och forskare från bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Totalförsvarets forskningsanstalt, Civilförsvarsförbundet och Lunds universitet.

– Jag hoppas att alla ser serien och att den visas i skolorna. Det här fick mig verkligen att inse hur liten man som människa är när moder natur säger sitt. Jag skulle själv gärna berätta i skolor om vad det gav mig. Många skrattar åt broschyren "om krisen kommer" men det som händer i serien skulle kunna hända, säger Camilla Hallberg.

Måndagen den 18 februari publiceras samtliga delar av serien på SVT Play.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Perkins

Ämnen du kan följa