Matilda, 15, fick pris av Gnesta kommun

Matilda Karlsson Hjorth som drev igenom Gnesta Pride är en av mottagarna av utmärkelsen årets eldsjäl i Gnesta kommun.

17 december 2018 20:35

En överraskad och till strax innan tillkännagivelsen på måndagskvällens kommunfullmäktige helt ovetandes Matilda Karlsson Hjort utsågs alltså till årets eldsjäl i Gnesta.

– Jag hade ingen aning, jag blev otroligt förvånad. Tack för det här, det var coolt, säger hon.

Hon lurades till fullmäktigemötet av sin mamma i tron att hon skulle skriva under ett papper. Strax efter är hon ändå nöjd med priset och konstaterar att det visar att det hon gör är "ganska bra".

Matilda Karlsson Hjorth är alltså personen bakom Gnesta Pride som arrangerades för första gången i september i år. Hon prisas för att ha inspirerat flera hundra deltagare att samlas för en gemensam parad i "glädjens, gemenskapens, stolthetens och kärlekens tecken..."

Planeringen för ett Gnesta Pride även nästa år är redan i gång. Den började redan dagen efter årets parad hemma hos Matilda Karlsson Hjorth.

– Vi satt på min säng och drack te och funderade på vad vi hade gjort bra och vad vi kan göra bättre.

Utmärkelsen delades mellan två mottagare och den andra var pensionärsföreningarna SPF och PRO som prisades för sitt arbete mot ensamhet bland äldre. De två organisationerna har genom sitt samarbete i Powerhuset blivit rikskändisar. De har rest runt på flera håll och berättat om sitt arbete och prisas både för att de har gjort Gnesta mer inkluderande och medmänskligt och för att ha satt Gnesta på kartan.

– Det här är jättekul, säger Margareta Bergdahl, ordförande i PRO.

Och Jan Ancker, ordförande i SPF, lovar att deras arbete kommer att fortsätta.

– Det har bara börjat.

Årets miljöpris delades också ut på årets sista kommunfullmäktige och det gick till Friluftsfrämjandet Björnlunda-Gnesta och togs emot av Linus Olofsson.

– Jag är jätteglad så klart, säger han och säger att det är roligt att naturen engagerar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens

Ämnen du kan följa