En eller flera av vargarna i det så kallade Sjundareviret, på gränsen mellan Stockholm och Sörmlands län, har vid upprepade tillfällen rivit tamdjur strax utanför Gnesta.
Sedan det första angreppet vid Molstabergs säteri under midsommarhelgen har totalt 58 får rivits, och i förra veckan lämnade så Lantbrukarnas riksförbund i Sörmland och i Mälardalen in en ansökan om skyddsjakt. Efter att först ha begärt in kompletteringar fattade länsstyrelsen i Stockholm under fredagen beslut om att bevilja ansökan.
– Vi har nått en punkt där det bara är skyddsjakt som bedöms kunna fungera, säger Göran Åström, miljödirektör vid länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.
Beslutet gäller skyddsjakt på en vuxen varg i reviret. Under våren har det, förutom ett revirmarkerande vargpar, kommit tecken på att det även finns vargvalpar i området.
– Med tanke på hur omfattande skadorna har varit och den oskygghet som vargarna har uppvisat anser vi att det finns tillräckliga skäl för ett skyddsjaktbeslut, säger Göran Åström.
Efter det första angreppet satte tjänstemännen på länsstyrelsen upp lapptyg och lampor för att skrämma vargarna från att återvända till den plats där de först rev får. Skrämselmetoderna fick aldrig önskad effekt, utan vargarna återkom ett flertal gånger till samma hage. Boende i området har också vittnat om att vargarna blivit alltmer oskygga och rört sig i närheten av bostadshusen.
– Det är ett komplicerat ärende där vi behövt ta hänsyn till en lång rad faktorer. Vår bedömning är att det i den situation som uppstått bara är skyddsjakt som kan förväntas ha tillräcklig effekt, säger Göran Åström, samtidigt som han påpekar att det bara är en kortsiktig lösning och att alla djurägare bör se över sina stängsel.
Länsstyrelsens beslut kan överklagas, om så sker är det Naturvårdsverket som gör en ny bedömning. Av beslutet framgår att ingen av de vuxna vargarna får skjutas om de påträffas tillsammans med valpar.