– Drick vanligt vatten, ät kalla svalkande soppor och mycket frukt och skaldjur, tipsar Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Det främsta generella rådet till sommar-Svensson är att se upp med saltet, trots sommarvärmen.
Och då handlar det inte om det som finns i havsvattnet utan det vi stoppar i oss mellan baden.
– Vi äter redan dubbelt så mycket salt som vi borde. Så undvik det i värmen, säger Lena Hulthén.
Finns naturligt
Färdigmarinerade grillstycken, fetaost, ansjovis, lufttorkad skinka, grillsåser och chips – alla är de populära ingredienser i sommarköken.
Och alla är de rikliga på salt.
– Man behöver inte ta till den där extra dosen flingsalt som kockarna alltid gör. Det finns naturligt i många livsmedel redan, säger Hulthén som förespråkar mer valfrihet vid matbordet.
– Låt den enskilde avgöra om man vill ha salt eller inte. Förr i tiden användes saltet bland annat till att dölja smaker. Översaltar man känner man inte smakerna nu heller.
Inte läsk
Saltet gör också att törsten ökar – och vatten är den bästa törstsläckaren.
– En del kanske tror att glass är bra mot törst men i stället bidrar det med kalorier och fett. Någon enstaka kan man naturligtvis ta om man tycker det. Men tror man att man fått i sig vätska är det fel, säger Hulthén.
Äldre och spädbarn löper störst risk att bli uttorkade i hettan.
– Där gäller det att föräldrar, anhöriga och vårdpersonal håller koll på att man får i sig tillräckligt med vätska. Ge barnen vatten, inte läsk eller saft. Det ger bara onödig energi.
Göteborg (TT)