Säg epa-traktor och du får garanterat en reaktion. Nostalgiska minnen, en känsla av frihet och samhörighet, irritation över att de långsamtgående fordonen kan bromsa trafiken – och ibland oro. Är de verkligen att lita på, de där motorburna ungdomarna?
– Haha, verkligen. Jag skulle säga att de här ungdomarna har ett civilkurage som jag långt ifrån alltid ser i vuxna, säger Christer Hammarberg.
Han är sedan ett år bosatt i det snabbväxande bostadsområdet Marielundsviken, där man nu valt att bjuda in och lyfta fram de unga epa-förarna – eller a-traktorer som det oftast handlar om nu – som en viktig resurs för att öka tryggheten i grannskapet.
Det nya konceptet kom till på hans initiativ och kallas Grannsamverkan ungdom. Inspirationen fick han av att höra om liknande samarbeten i allt från Storuman till Huddinge, som han lämnade till förmån för Mariefred.
– Syftet är enkelt. Ungdomarna ska åka runt i området, alltså rondera. Om de upptäcker något konstigt ska de ringa 114 14, eller 112 om det är akut. Målsättningen är att de ska öka rörligheten i respektive område – och därmed tryggheten, säger Christer Hammarberg.
En vinnvinn-situation, menar Alicia Hjertbro, snart 16 och förare av en a-traktortypad Audi A3:
– Vi är ju ändå nästan alltid ute och kör i Mariefred – då kan vi lika gärna köra här och göra nytta.
Ungdomarna ser också uppdraget som en möjlighet att bidra till en bra bild av sig själva och deras stora gemensamma intresse.
Wilma Stedt är också snart 16 och kör en ombyggd Volvo V70:
– Många har förutfattade meningar om oss med epa. Vi behöver inte ens göra något. Det räcker med att vi visar oss för att vissa ska börja störa sig.
Så skrattar hon och säger att hon nu därför är extra noga med att hälsa på alla hon möter på sina rundor:
– Nu hälsar faktiskt de flesta tillbaka. Det känns bra.
William Lundberg, 17 år och kontaktperson för ungdomarna, instämmer:
– Det har blivit gladare miner mot oss sedan vi började köra. Dels här, dels våra skräphämtningar.
De sistnämnda skrev tidningen om i fjol, att bland andra William börjat erbjuda hämtning av skräp som körs till återvinningen med a-traktor och släp.
Den fyrhjuliga ronderingen i Marielundsviken drog igång för ett par månader sedan, efter möten med bland andra kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson och områdespolis Sanna Granbeck, samordnare för Grannsamverkan i Strängnäs kommun.
– Än så länge är vi bara en förening, BRF Liljegården, men ungdomarna ronderar ändå hela Marielundsviken. Det är en fin gest, men jag hoppas så klart att fler föreningar ansluter sig till Grannsamverkan, säger Christer Hammarberg.
Inte minst för att ronderingen faktiskt kostar lite. Dels får ungdomarna reseersättning, dels behövs skyltar och varselvästar så att allmänheten ser att de är ute på officiellt uppdrag.
Säkerhetstänket är tydligt. Ungdomarna ska bara observera och vid behov larma, inte ingripa. De har ett eget system för att ha koll på vem som kör var, de gör platsmarkeringar via Snapchat och ett par GPS:er växlas mellan fordonen och följs av bland annat polisen.
Hittills har ronderingen främst genomförts nattetid och på helger, men dagtid vardagar är på gång.
– Längre tillbaka hade vi en hel del inbrott dagtid i Mariefred så det är jättebra, säger polisen Sanna Granbeck.