Philip och Josefine väntar enäggstrillingar

Josefine och Philip är en på miljonen. Trots att sjukvården varnade för de stora riskerna blir de snart föräldrar till enäggstrillingar.

Fyraåriga Esther ska snart bli storasyster till tre små flickor som kommer se likadana ut. "Vi har fått rådet att skaffa en färg till varje trilling på allt från kläder till nappflaskor för att kunna se skillnad på dem", säger Josefine Livergren.

Fyraåriga Esther ska snart bli storasyster till tre små flickor som kommer se likadana ut. "Vi har fått rådet att skaffa en färg till varje trilling på allt från kläder till nappflaskor för att kunna se skillnad på dem", säger Josefine Livergren.

Foto: Albin Wiman

Grebo2021-10-30 11:45

Fyraåriga Esther lägger kinden mot mammas stora mage. Där inne rör det sig ofta. Snart ska hon bli storasyster. Men Esther ska inte få en lillasyster – utan tre. Och alla kommer att se likadana ut. Det är svårt för en fyraåring att förstå. 

Eller ja, det är ganska svårt även för föräldrarna att förstå.

– Hur förbereder man sig på att få trillingar? Nä, det går nog inte riktigt, säger Josefine Livergren.

undefined
Fyraåriga Esther ska snart bli storasyster till tre små flickor som kommer se likadana ut. "Vi har fått rådet att skaffa en färg till varje trilling på allt från kläder till nappflaskor för att kunna se skillnad på dem", säger Josefine Livergren.

I våras fick hon och sambon Philip Bärås veta det osannolika.

Efter att ha blivit gravida med Estter med hjälp av IVF, det som brukar kallas provrörsbefruktning, ville de nu få ett syskon. Deras kostnadsfria IVF-försök var slut i Östergötland, så de sökte sig till privatkliniken Sophiahemmet i Stockholm. Josefine blev snart gravid, men på det första ultraljudet i vecka åtta förstod paret att det var något som inte stämde.

Barnmorskan var så tyst. För tyst. Såg hon inget hjärtslag? Paret minns hur hon sakta vände sig till dem och sa:

"Ser ni vad jag ser? Jag ser nämligen tre foster".

Chocken som Philip och Josefine kände tog sig uttryck i ett bubblande skratt.

Men barnmorskan skrattade inte. Hon var bekymrad. Flerbördsgraviditeter är riskfyllda. Att få trillingar är ovanligt – knappt 20 kvinnor per år får besked om att de väntar trillingar. Senaste gången det hände i Linköping var 2016. Dessutom: I Josefines mage väntade den ovanligaste varianten – enäggstrillingar som delar på samma moderkaka.

Av alla graviditeter är det en på miljonen som blir enäggstrillingar.

– Jag kommer aldrig att få uppleva det här igen. När jag pratar med läkarkollegor runt om i landet är det svårt att få råd. Få läkare har upplevt det här förut, säger Kristina Kernell, överläkare och fostermedicinare på US i Linköping, som följt Josefines graviditet.

undefined
Det är inte helt lätt att på ultraljudet se alla trillingar på samma gång. "Ofta skymmer en stjärt någon annans huvud", säger Philip Bärås.

Det finns flera risker med flerbördsgraviditeter. Bland annat riskerar trillingar att få det som kallas tvillingtransfusion. Barnens blodomlopp förbinds genom moderkakan, vilket kan leda till att trillingarna får blod från varandra. Tvillingtransfusion kan göra båda barnen svårt sjuka. En annan risk är att något av fostren får för lite näring från moderkakan och inte växer naturligt. Det finns även en ökad risk för missbildningar hos tvillingar och trillingar.

Det är inte helt ovanligt att man avslutar livet på ett eller flera foster vid flerbördsgraviditeter. Det fick Philip och Josefin information om redan vid första ultraljudet i Stockholm. Glädjen över de liv som växte i Josefins kropp grusades av oro. Vad innebar det här egentligen?

– Det var svårt att ta in. Personalen på Sophiahemmet rådde oss att gå en runda på stan för att smälta beskedet innan vi satte oss i bilen på väg hem till Linköping, minns Josefine och Philip.

undefined
"Både jag och Philip har försökt ta graviditeten med ro. Man vet aldrig vad som händer, men nu när vi är så nära känns chansen att det kommer att gå bra stor", säger Josefine Livergren.

Efter ännu ett ultraljud var paret överens. Eftersom barnen såg friska ut bestämde de sig för att försöka och behålla alla tre. Graviditeten har varit full med ovisshet. Varannan vecka har de gått på ultraljud.

– När jag var gravid med Esther var jag nojig fram till vecka 12. Nu har oron suttit i dubbelt så länge. Vi visste att sjukvården skulle försöka rädda trillingarna efter vecka 24 om jag föder för tidigt. Först då tillät vi oss att på riktigt känna glädje, säger Josefine.

Bebisarna i magen mår bra och verkar redan vara väluppfostrade. De har alla delat lika på näringen från moderkakan. 

– Det skiljer endast gram i vikt på flickorna. Personalen på sjukhuset är förvånade över att det inte har varit några komplikationer än.

Går allt bra planerar föräldrarna att vara hemma båda två på heltid under ett halvår. När man får tvillingar eller fler barn har man rätt till viss stöttning av kommunen. När Philip ringde Åtvidabergs kommun för att fråga vad som gällde bad tjänstemännen att få återkomma.

– De hade nog aldrig varit med om trillingar, säger Philip med ett skratt.

Än är det en del familjen måste ordna inför födseln. De ska köpa en minibuss, en ny vagn, en större säng och sätta upp en vägg till i det nybyggda huset för att få fler barnrum. Men Josephine och Philip tar det hela med ro. Det blir som det blir, och på något sätt ordnar det sig.

undefined
När vi träffar familjen är Josefine gravid i vecka 28. "Vi har förstått att det är en bra vecka, en magisk gräns", säger Philip Bärås.

När vi träffas är Josefine gravid i vecka 28. Planerat snitt är inplanerat vecka 32. Att tänka tillbaka på åren då de försökte bli gravida, men misslyckades, är en märklig känsla.

– Då hade vi nästan gett upp hoppet om att få egna barn. Snart har vi fyra.

Familjen Livergren/Bärås

Består av: Josefine Livergren, 29, Philip Bärås, 33, och Esther, 4. I november väntas tre trillingflickor.

Bor: Nybyggt hus i Värna i Åtvidabergs kommun.

Yrken: Philip arbetar med mark- och anläggning och Josefine arbetar i butik.

Så blir första tiden som fyrbarnsföräldrar: "Vi båda planerar att vara hemma tillsammans minst ett halvår. Sedan får vi se. Att vi har våra familjer nära".

På inköpslistan: Större bil, säng och vagn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!