I ett kassaskåp längst in fabriken ligger de verkliga dyrgriparna i säkert förvar. Här förvaras de tolv ädla medaljer som ska delas ut till årets nobelpristagare den 10 december. Var och en av medaljerna innehåller 175 gram guld.
I verkstaden intill arbetar Niklas Qvarnström. Han har lagt ned åtskilliga timmar på varje medalj och är med rätta stolt över resultatet.
Han kom in i yrket via sin pappa Bengt. Det han inte vet om medaljtillverkning är förmodligen inte värt att veta. Nästa år har han tillbringat 30 år inom företaget.
— Jag har funnits här längre än de flesta av maskinerna, säger han.
Nu är han inte längre anställd på fabriken utan en av delägarna. Tillsammans med Erik Åberg, företagets vd, tog han över verksamheten för fem år sedan. Dåvarande ägaren, det finska myntverket, ville koncentrera sig på mynttillverkning och sålde hela rasket till Åberg och Qvarnström.
— Jag kände till Svenska medalj och visste vilket fint företag det var och vilka värden som fanns i det, säger Åberg.
Sedan tidigare driver han eget och säljer bland annat slipsar och scarfar. Tillsammans har duon lyckats mer än fördubbla omsättningen under sina år vid rodret. De har fått flera fina medaljuppdrag och vid sidan om Nobelmedaljerna tillverkar de också utmärkelser åt bland andra Svenska ishockeyförbundet och hovet.
Medaljerna är bara en del av företagets verksamhet. I sortimentet finns allt från slipsnålar och manschettknappar till nyckelringar och standar. Till de större intäktskällorna hör också namnskyltar som tillverkas åt stora kunder som ICA och McDonalds.
— Det är skönt att vi har många olika produkter och kunder. Det känns tryggt att det är många bäckar små som bygger upp vår omsättning, säger Åberg.
Herrar Qvarnström och Åberg har rollfördelningen inom företaget klar för sig. Åberg är den säljande vd:n som knyter kontakter och nya kunder runt om i Sverige och utomlands. Qvarström sköter tillverkningen i Eskilstuna och kommer enligt egen utsaga sällan utanför 70-skyltarna.
De beskriver sitt arbete som både målmedvetet och långsiktigt. De har gnetat på och successivt höjt omsättningen. Gnetandet också resulterat i många, kanske allför många, timmars arbete på kontor och i fabrik. Målsättningen är att kunna ta det lite lugnare.
— Mitt mål är att kunna gå ned till heltid. Det vore skönt, säger Bengt Qvarnström.