Hållbart och tidlöst kan bli vinnande receptet för bartendern Oscar Drigoris från Eskilstuna

Hållbarhet och miljömedvetenhet är ämnen som sprider sig . Så även till bardiskarna. Eskilstunasonen Oscar Drigoris bytte fotbollskarriären mot en bartenderutbildning och under våren kan han vinna en internationell tävling med sin yrkesskicklighet och ett personligt recept på en hållbar drink.

22 februari 2019 21:30

Just nu befinner han sig på ett destilleri i Puerto Rico, för att suga i sig av kunnande och tradition och snart väntar nya tävlingsmoment för Oscar Drigoris, med rötterna i Eskilstuna – och Lettland. Efter de tre åren på Nationell idrottsutbildning på Rekarnegymnasiet lämnade Oscar fotbollen och Eskilstuna, tack vare föräldrarnas studentpresent.

– Jag fick en bartenderutbildning på Kos och tog det mest som en rolig grej, att få åka utomlands en månad och lära mig något nytt. Jag hade inga planer på att göra något mer av det, men utbildningen gick jättebra och jag fick jobb i Stockholm direkt efteråt. Passionen jag hade som fotbollsspelare tog jag med mig in i bartenderlivet.

Och på den vägen är det. Oscar stortrivs i huvudstaden, där några års hårt arbete på sportbarer och restaurangbarer betalat sig väl. I dag har han en tjänst på cocktailbaren Penny & Bill, där chefen är en av världens bästa bartenders, heter Johan Evers och tillhör Oscars förebilder i branschen.

Johan som själv tävlat internationellt, är den som fått in Oscar på den banan.

– Det är inspirerande att tävla, att planera och hitta helheten, presentationen, det visuella, smak och aromer. Det är många moment som ingår när man tävlar med cocktails.

Första tävlingen deltog han i förra våren, och kom Sverigetvåa. Och nu är han mitt uppe i en stor, internationell tävling med flera moment över en längre tid. Oscar är nu en av tre svenska kvarvarande deltagare som fortfarande har chans på vinsten. Den 11 mars avgörs Nordiska finalen i Stockholm och i maj väntar Globala finalen i Amsterdam, för de som klarar sig så långt. Mellan varven är det fullt upp av marknadsföring, studieresor och gästspel på barer i världen.

Temat under förra årets tävling var zero waste; hållbarhet, att inget får gå till spillo under tillverkningen. Och de tankarna har Oscar behållit, såväl i privatlivet som i storyn kring och skapandet av den nya drink han nu tävlar med.

– Jag gillar det, och att leva efter hållbara riktlinjer är ju lite enklare hemma. Inom restaurang- och barvärlden är temat fortfarande ganska nytt, man måste se till att vara ännu mer kreativ för att se till att alltid försöka hitta hållbara ingredienser och bra lösningar. På min arbetsplats tittar vi i soptunnan varje kväll och frågar oss vad som inte behöver ligga där. Sugrören har vi ersatt av metallvarianter, barservetterna ersätts med drinkunderlägg och fruktrester komposteras.

– Min cocktail "Save the Legacy" är inspirerad av hållbarhet och tidlöshet. Jag använder mig mycket av saker som ofta tyvärr slängs, som slattar av rödvin och rester av äpplen.

Drömmen närmast för Oscar är förstås att vinna tävlingen, och sätta sitt bartendernamn rejält på kartan. Han konstaterar tacksamt att han lyckats ta sig fram i branschen ganska snabbt, något som normalt tar många år. Men på frågan om han ser sig själv jobba i New York eller någon annan nöjesmetropol om några år svarar han:

– Jag älskar Stockholm och känner inga behov av att bo och jobba någon annanstans. Stockholm är dessutom på god väg att utvecklas till en internationell cocktailstad som på allvar kan konkurrera med New York, London och de andra. Jag vill vara med och sätta Stockholm på bartenderkartan. I vår är jag dessutom med och öppnar en ny bar i stan.

Oscar Drigoris

Ålder: 22 år.

Bor: Stockholm. Familjen och många vänner finns kvar i Eskilstuna.

Gör: Bartender på Penny & Bill på Östermalm. Är en av tre återstående svenska deltagare i en av världens största tävlingar för bartenders; Bacardi Legacy.

Fotbollskarriären: Spelade på flera nivåer för Triangelns IK och Eskilstuna City. Tränade och spelade med ett lettiskt klubblag på pojk- och juniornivå och blev uttagen till landskamper i Lettlands pojklandslag.

Kuriosa: Oscar har dubbelt medborgarskap. Hans farmor och farfar kom som båtflyktingar till Sverige från Lettland hösten 1944. Familjen äger fortfarande en stuga i byn Mazirbe, där Oscars pappa Janne är hedersmedborgare tack vare hjälpinsatser via AMA Lettlandsprojekt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson

Ämnen du kan följa