Runt om på gräsmattan utanför Hällbybrunns hembygdsgård samlades gamla som unga för att fira midsommarafton. Kalaset anordnades av Hällbybrunns hembygdsförening som valde att genomföra firandet trots den rådande coronapandemin. De ville anordna en traditionell midsommar men med anpassningar till restriktionerna. Under förmiddagen kunde den som ville delta i festligheterna komma till Hällby för att klä och resa midsommarstång, fika, fiska fiskdamm och dansa - men inte runt stången.
Vid ett av de uppställda borden satt Sofia Lundborg tillsammans med mamma Lotta Lundborg, barnen Elvira och Eliaz, åtta och fyra år, och deras pappa Ahmed Alshekly.
– Jag hade hoppats att barnen fått dansa runt stången, men jag förstår att det måste vara så, sa hon och var ändå nöjd med firandet.
Och barnen verkar nöjda även de. Elvira för att hon fick fiska i fiskdammen och Eliaz för att favoritlåten "Idas sommarvisa" hade spelats.
För musik och underhållning stod dragspelarna Ann-Marie Nordqvist och Karl-Erik Carlsson, som tillsammans kallar sig AMKE. I vanliga fall brukar de åka runt och spela på flera firanden men i år fick de hålla sig i Hällby, eftersom andra firanden runt om i Eskilstuna ställts in på grund av pandemin.
En av anpassningarna som Hällbybrunns hembygdsförening gjort är att avstå dansen runt midsommarstången. På så sätt har de kunnat undvika trängsel och att man tar i varandras händer. I stället har dansen fått ske där man sitter. Besökarna fått sitta utspridda vid olika bord och medhavda filtar och Ann-Marie Nordqvist och Karl-Erik Carlsson, runt och spelat för dem.
– Det är inte alltid att alla dansar på midsommar men när vi gick runt till sällskapen fick vi igång de flesta. Det blev nästan roligare, säger hon och Karl-Erik Carlsson säger att de kommer att fortsätta gå runt bland besökarna och spela även kommande år.
Några återkommande besökare på firandet i Hällby är Inger Dahlkvist och hennes man Tord Dahlqvist.
– Vi är här varje år men i år är det mer folk än någonsin och det är jättetrevligt, säger hon och mannen Tord Dahlqvist instämmer.
På grund av att andra firanden var inställda var det också flera som hittat dit för första gången. Bland förstagångsbesökarna fanns Fia och Henrik Hägglund tillsammans med dottern Saga.
– Vi ville komma ut och se lite folk så det blir lite midsommar ändå, sade Fia Hägglund.