Här kan matglädjen belönas med fint pris

På Blåklocksvägens förskola står matglädjen i centrum när barnen sätter sig till bords. Nu är de semifinalister i Arlas årliga mattävling. För tidningen avslöjar kocken några knep för att få barnen att äta även sådant de tror att de inte gillar.

Barnen på Blåklocksvägens förskola bjöds på en riktig fiskfest på fredagen. Colin Norlin och Elma Gillberg högg in på cornflakesfisk med kokt potatis och grönsaker.

Barnen på Blåklocksvägens förskola bjöds på en riktig fiskfest på fredagen. Colin Norlin och Elma Gillberg högg in på cornflakesfisk med kokt potatis och grönsaker.

Foto: Joakim Serrander

Hällbybrunn2023-01-16 18:54

Det är lugnet före stormen i köket på Blåklocksvägens förskola i Hällby. Kocken Sara Klarin och måltidsbiträdet Anita Lindman ska strax servera lunch till 51 barn och 14 pedagoger.

Arbetet i köket har lett till att deras förskola nu är semifinalister i kategorin "bästa matglädjeförskola" i Arlas tävling Guldkon.

– Det är superkul, men egentligen handlar det bara om vårt dagliga arbete. Jag tycker inte att jag gör ett bättre jobb än någon annan, säger Sara Klarin.

Den här fredagen är det ovanligt få barn på förskolan. De flesta dagar lagas runt 80 portioner. Lunchen är huvudmålet, men även frukost och mellanmål serveras.

– Många barn går hela dagar på förskolan och då är det viktigt att servera näringsrik mat tre gånger. Vi försöker alltid göra något lite extra för barnen. Vi kokar egen sylt och gör äppelmos. Ibland får de bananpannkakor.

undefined
Anita Lindmans och Sara Klarins arbete i köket har resulterat i en nominering till bästa matglädjeförskola.

Sara Klarin har ganska kräsna matgäster. De vill inte alltid äta det som serveras. Då får man ta till knep.

– Ibland när man ställer fram maten säger de direkt "det här tycker jag inte om". Då gäller det att få dem att åtminstone smaka litegrann, då vill de ibland ta mer. Jag brukar också döpa om maträtterna, ost- och broccolisås kallar jag till exempel Hulkensås – den är ju så härligt grön!

Broccoli är bara en av de råvaror som kan behöva byta namn för att locka barnen.

– Vegetariskt är väldigt svårt. De är skeptiska till grönsaker och bönor så man får försöka lura i dem det, genom att till exempel mixa och servera i en lasagne.

undefined
Kolja och sej med ett täcke av cornflakespanering. "I dag blir det inget matsvinn", säger kocken Sara Klarin om den populära rätten.

Fisk är också något som många barn har svårt för. Sara Klarin tror att det beror på att många inte äter så mycket fisk hemma. Men den här dagens fiskrätt brukar få barnen att skrapa rent faten.

– Cornflakesfisk älskar de! Det är gratinerad kolja och sej med cornflakes ovanpå, serverad med potatis, grönsaker och en kall vit sås.

I ett rum intill hjälper Elias Danishmand, Loke Heimann, Elma Gillberg och Colin Norlin till att duka bordet. De går alla sista året på förskolan och hugger snart in med god aptit.

undefined
Det var extra glatt runt bordet när det serverades cornflakesfisk med potatis och grönsaker. Snart-sexåringarna Colin Norlin, Elma Gillberg, Elias Danishmand och Loke Heimann har sällskap av kocken Sara Klarin och måltidsbiträdet Anita Lindman.

Vilken är er favoritmat?

– Fisk, säger Colin.

– Den här maten, säger Elma. 

Vinnarna i Arla guldko presenteras den 8 maj. Vinsten består av ett utbildningsstipendium på 30 000 kronor. Barnen runt bordet är segervissa:

– Vi ska vinna en guldko!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!