Bruksområdet ska säljas – då får de inte bo kvar

Dagen före julafton kom chockbeskedet. Konstnärerna Gunnar-Carl Nilsson, Inger Hahn-Redin och Kaarin Bonde Jensen måste lämna bruket i Hälleforsnäs.

Foto:

Hälleforsnäs2014-02-08 05:00

För snart 15 år sedan flyttade Gunnar-Carl Nilsson och Inger Hahn-Redin in på bruksområdet ovanför konstgalleriet, turistbyrån och bandymuseet. De ska ha fått ett muntligt avtal från kommunen om att de såväl kunde bedriva sin verksamhet som bo på det runt 500 kvadratmeter stora våningsplanet. Sedan dess har även Kaarin Bonde Jensen och Ludde Grenestam tillkommit som boende. Nu måste alla flytta.

— Det kom som en riktig kalldusch, vi anade ingenting. Dagen före julafton damp brevet bara ner. Det var verkligen finkänsligt och professionellt av dem, säger Gunnar Carl Nilsson.

Brevet kom från advokat Gustav Pontén som är likvidator för Stiftelsen Hälleforsnäs Bruksfastigheter. Det var i slutet av november 2012 som stiftelsen, som äger huvuddelen av det klassiska bruksområdet, meddelade att de skulle säljas och begäras i likvidation. Bakom beslutet låg bristande resurser för att långsiktigt kunna förvalta fastigheterna.

Gustav Pontén för nu diskussioner med Flens Kommuns Fastigheter AB, som ser ut att bli de nya ägarna av bruksfastigheterna. Anledningen till att konstnärerna nu måste flytta är att det enligt detaljplanen inte är tillåtet att bo i fastigheten.

— Det är totalt nys, vi kom överens med Flens kommun från början och fick ett personligt bygglov. Ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt, men det är svårt att bevisa, säger Gunnar Carl Nilsson.

Den sista maj är satt som utflyttningsdatum. Ateljéerna får enligt detaljplanen vara kvar, men vilka planer som Flens kommun har för fastigheten är oklart. Konstnärerna har fått signaler om alltifrån minskade ytor för sina ateljéer till att de måste bort helt. Ovissheten och oron är stor.

— Jag har en väldigt långsiktig planering och har sex kontrakterade utställningar som jag ska leverera till i år. Jag kan inte flytta då, det är omöjligt. Det skulle vara väldigt illa och en stor ekonomisk smäll. De får släppa mig härifrån, säger Inger Hahn-Redin.

Kaarin Bonde Jensen har försökt få till stånd ett möte med representanter från Flens kommun och likvidatorn, utan framgång. Hon är starkt kritisk till det bemötandet hon har fått.

— Det här är inte vilket boende som helst, det är ett tillskott till kulturen i kommunen. Det måste finnas en möjlighet till ett undantag, en vilja att försöka hitta andra vägar. Men det beror på vad man värdesätter, säger Kaarin Bonde Jensen.

Att hitta likvärdiga lokaler för verkstad, ateljé och boende är näst intill en omöjlighet menar Kaarin Bonde Jensen, och en flytt med bohag samt alla maskiner och verktyg bedömer hon skulle ta flera månader.

Gunnar Carl Nilsson känner sig sviken och ser ingen anledning till att stanna i Flens kommun om han tvingas lämna bruket.

— Samtidigt som Flens kommun vill utveckla kulturlivet på bruket ska inte kulturarbetarna få finnas kvar, det finns ingen logik där. Vi framstår som husockupanter nu. Vem vill leva i en kommun där löften och heder inte betyder någonting?

Likvidator Gustav Pontén menar att förhandlingarna med Flens kommun inte har någonting med uppsägningen av konstnärernas boendekontrakt att göra.

— Det hade jag varit tvungen att göra ändå eftersom jag uppmärksammade att det inte är tillåtet att bo i fastigheten enligt detaljplanen.

Gustav Pontén säger sig inte känna till någonting om ett muntligt avtal som godkänner boende i fastigheten. Men han tillägger att Flens kommun har möjlighet att ändra detaljplanen om det blir de som köper.

— Det ligger inget jäkelskap bakom, varken från mig eller från någon företrädare från Flens kommun, försäkrar Gustav Pontén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om