De gjorde ett besökt i naturens skafferi

Att laga mat förknippas för de flesta med att öppna kylskÄpet. Men faktum Àr att det finns massor av vilda delikatesser att hitta i naturens skafferi.

Maskrosor Àr en av Lena Engelmark Embertséns favoriter. Hon tipsade deltagarna Ingela Holmberg, Jonas Holmberg, Elisabeth Gustafsson och Vineta Svelch om hur man kan anvÀnda den i matlagningen.

Maskrosor Àr en av Lena Engelmark Embertséns favoriter. Hon tipsade deltagarna Ingela Holmberg, Jonas Holmberg, Elisabeth Gustafsson och Vineta Svelch om hur man kan anvÀnda den i matlagningen.

Foto: Carina Bergius

HÀlleforsnÀs2020-05-30 19:10

Lena Engelmark Embertsén driver Högtorp gÄrd i Mellösa tillsammans med sin make. HÀr skapar de mathantverk av skogens rÄvaror. Produkterna sÀljs sedan till restauranger och utvalda butiker, liksom i den egna butiken pÄ Framtidsbruket i HÀlleforsnÀs.

I naturen finns inte bara svamp och bÀr. HÀr finns knoppar, blad, blommor och bark, som ocksÄ gÄr att Àta. Och nÀr naturen vaknar börjar den bÀsta tiden för att plocka vilda vÀxter.

Under vĂ„ren och tidiga sommaren bjuder Lena Engelmark EmbertsĂ©n dĂ€rför in till vild vĂ€xtvandring i omrĂ„det runt Framtidsbruket, för att lĂ€ra ut vad som gĂ„r att Ă€ta och hur det kan anvĂ€ndas i matlagning. 

Vineta Svelch frĂ„n VĂ€sterĂ„s var en av fyra nyfikna deltagare i fredagens vandring. 

– Jag tror att smakerna i naturen Ă€r ett vĂ€ldigt bra komplement till maten som vi köper i butiken, sa hon.

Hon berĂ€ttade att hon sĂ„ smĂ„tt har börjat att tillaga det som naturen bjuder. 

– HĂ€romdagen gjorde jag maskrossirap. Men jag har inte smakat pĂ„ den Ă€nnu. Den ska bli en present till min make.

Maskrosen Àr en av Lena Engelmark Embertséns favoriter.

– Den Ă€r fantastisk. Ät upp den istĂ€llet för att utrota den, uppmanade hon.

Samtidigt som deltagarna smakade pĂ„ de gula kronbladen berĂ€ttade hon att hon testat att göra kaffesurrogat av roten, men att det inte blev sĂ€rskilt lyckat. Att dĂ€remot rosta rötterna i ugnen rekommenderar hon. 

– Man kan ocksĂ„ smörsteka eller fritera knopparna innan de slĂ„r ut, tipsade hon.

Lena Engelmark Embertsén pratade ocksÄ varmt om kirskÄl, almblommor och vitplister. Deltagarna smakade ivrigt och imponerades gÄng pÄ gÄng. Bland annat av tallens hanblommor.

– De hĂ€r Ă€r helt fantastiska. De Ă€r knapriga och smakar citrus och lite kĂ„da, berĂ€ttade Lena Engelmark EmbertsĂ©n 

Hon lÀrde ocksÄ deltagarna vad de ska tÀnka pÄ nÀr man plockar vilda vÀxter, att exempelvis inte plocka vÀxter som utsatts för giftiga kemikalier. Hon tipsade ocksÄ om hur man kan göra te pÄ Àlgört, plocka nÀsslor och stoppa direkt i munnen, eller vilken del av stormÄran som Àr godast.

– Ta toppen, det spröda upptill. Innan blommorna kommer Ă€r det vĂ€ldigt lite beska i den. Den Ă€r jĂ€ttetrevlig att ha i salladen. 

För den som vill börja utforska de vilda vÀxterna Àr Lena Engelmark Embertséns rÄd:

– VĂ€lj en vĂ€xt och utforska den. Ta nĂ€sslan. TĂ€nk spenat. Prova att ersĂ€tta spenaten i stuvningen, i pajen eller till pastan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!