Lena Engelmark Embertsén driver Högtorp gÄrd i Mellösa tillsammans med sin make. HÀr skapar de mathantverk av skogens rÄvaror. Produkterna sÀljs sedan till restauranger och utvalda butiker, liksom i den egna butiken pÄ Framtidsbruket i HÀlleforsnÀs.
I naturen finns inte bara svamp och bÀr. HÀr finns knoppar, blad, blommor och bark, som ocksÄ gÄr att Àta. Och nÀr naturen vaknar börjar den bÀsta tiden för att plocka vilda vÀxter.
Under vÄren och tidiga sommaren bjuder Lena Engelmark Embertsén dÀrför in till vild vÀxtvandring i omrÄdet runt Framtidsbruket, för att lÀra ut vad som gÄr att Àta och hur det kan anvÀndas i matlagning.
Vineta Svelch frÄn VÀsterÄs var en av fyra nyfikna deltagare i fredagens vandring.
â Jag tror att smakerna i naturen Ă€r ett vĂ€ldigt bra komplement till maten som vi köper i butiken, sa hon.
Hon berÀttade att hon sÄ smÄtt har börjat att tillaga det som naturen bjuder.
â HĂ€romdagen gjorde jag maskrossirap. Men jag har inte smakat pĂ„ den Ă€nnu. Den ska bli en present till min make.
Maskrosen Àr en av Lena Engelmark Embertséns favoriter.
â Den Ă€r fantastisk. Ăt upp den istĂ€llet för att utrota den, uppmanade hon.
Samtidigt som deltagarna smakade pÄ de gula kronbladen berÀttade hon att hon testat att göra kaffesurrogat av roten, men att det inte blev sÀrskilt lyckat. Att dÀremot rosta rötterna i ugnen rekommenderar hon.
â Man kan ocksĂ„ smörsteka eller fritera knopparna innan de slĂ„r ut, tipsade hon.
Lena Engelmark Embertsén pratade ocksÄ varmt om kirskÄl, almblommor och vitplister. Deltagarna smakade ivrigt och imponerades gÄng pÄ gÄng. Bland annat av tallens hanblommor.
â De hĂ€r Ă€r helt fantastiska. De Ă€r knapriga och smakar citrus och lite kĂ„da, berĂ€ttade Lena Engelmark EmbertsĂ©n
Hon lÀrde ocksÄ deltagarna vad de ska tÀnka pÄ nÀr man plockar vilda vÀxter, att exempelvis inte plocka vÀxter som utsatts för giftiga kemikalier. Hon tipsade ocksÄ om hur man kan göra te pÄ Àlgört, plocka nÀsslor och stoppa direkt i munnen, eller vilken del av stormÄran som Àr godast.
â Ta toppen, det spröda upptill. Innan blommorna kommer Ă€r det vĂ€ldigt lite beska i den. Den Ă€r jĂ€ttetrevlig att ha i salladen.
För den som vill börja utforska de vilda vÀxterna Àr Lena Engelmark Embertséns rÄd:
â VĂ€lj en vĂ€xt och utforska den. Ta nĂ€sslan. TĂ€nk spenat. Prova att ersĂ€tta spenaten i stuvningen, i pajen eller till pastan.