De gjorde ett besökt i naturens skafferi

Att laga mat förknippas för de flesta med att öppna kylskåpet. Men faktum är att det finns massor av vilda delikatesser att hitta i naturens skafferi.

Maskrosor är en av Lena Engelmark Embertséns favoriter. Hon tipsade deltagarna Ingela Holmberg, Jonas Holmberg, Elisabeth Gustafsson och Vineta Svelch om hur man kan använda den i matlagningen.

Maskrosor är en av Lena Engelmark Embertséns favoriter. Hon tipsade deltagarna Ingela Holmberg, Jonas Holmberg, Elisabeth Gustafsson och Vineta Svelch om hur man kan använda den i matlagningen.

Foto: Carina Bergius

Hälleforsnäs2020-05-30 19:10

Lena Engelmark Embertsén driver Högtorp gård i Mellösa tillsammans med sin make. Här skapar de mathantverk av skogens råvaror. Produkterna säljs sedan till restauranger och utvalda butiker, liksom i den egna butiken på Framtidsbruket i Hälleforsnäs.

I naturen finns inte bara svamp och bär. Här finns knoppar, blad, blommor och bark, som också går att äta. Och när naturen vaknar börjar den bästa tiden för att plocka vilda växter.

Under våren och tidiga sommaren bjuder Lena Engelmark Embertsén därför in till vild växtvandring i området runt Framtidsbruket, för att lära ut vad som går att äta och hur det kan användas i matlagning. 

Vineta Svelch från Västerås var en av fyra nyfikna deltagare i fredagens vandring. 

– Jag tror att smakerna i naturen är ett väldigt bra komplement till maten som vi köper i butiken, sa hon.

Hon berättade att hon så smått har börjat att tillaga det som naturen bjuder. 

– Häromdagen gjorde jag maskrossirap. Men jag har inte smakat på den ännu. Den ska bli en present till min make.

Maskrosen är en av Lena Engelmark Embertséns favoriter.

– Den är fantastisk. Ät upp den istället för att utrota den, uppmanade hon.

Samtidigt som deltagarna smakade på de gula kronbladen berättade hon att hon testat att göra kaffesurrogat av roten, men att det inte blev särskilt lyckat. Att däremot rosta rötterna i ugnen rekommenderar hon. 

– Man kan också smörsteka eller fritera knopparna innan de slår ut, tipsade hon.

Lena Engelmark Embertsén pratade också varmt om kirskål, almblommor och vitplister. Deltagarna smakade ivrigt och imponerades gång på gång. Bland annat av tallens hanblommor.

– De här är helt fantastiska. De är knapriga och smakar citrus och lite kåda, berättade Lena Engelmark Embertsén 

Hon lärde också deltagarna vad de ska tänka på när man plockar vilda växter, att exempelvis inte plocka växter som utsatts för giftiga kemikalier. Hon tipsade också om hur man kan göra te på älgört, plocka nässlor och stoppa direkt i munnen, eller vilken del av stormåran som är godast.

– Ta toppen, det spröda upptill. Innan blommorna kommer är det väldigt lite beska i den. Den är jättetrevlig att ha i salladen. 

För den som vill börja utforska de vilda växterna är Lena Engelmark Embertséns råd:

– Välj en växt och utforska den. Ta nässlan. Tänk spenat. Prova att ersätta spenaten i stuvningen, i pajen eller till pastan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!