Claes och Kerstin Jürss som driver Jürss mejeri i Hälleforsnäs har ställt ut sina ostar vid flera tillfällen på World Cheese Awards, och dessutom prisats.
När tävlingen skulle avgöras i Trondheim i oktober var tanken att återigen ställa upp i tävlingen. Men då gick det inte riktigt som planerat.
Varken Claes eller Kerstin hade möjlighet att närvara och skickade därför iväg sina ostar via frakt. Det första hindret var att en tulldeklaration behövde fyllas i eftersom Norge inte är medlem i EU. När den fyllts i trodde de att allt var frid och fröjd.
– Det gick några dagar och då tänkte jag att de kommit iväg eftersom jag inte hört något mer. Då får jag ett nytt mejl med information att mottagaren måste ha ett norskt VAT-nummer. Men det var ju ett engelskt företag som ordnade tävlingen, och de har ju inget norskt VAT-nummer. Det var lite svårt, säger Claes Jürss och fortsätter:
– Sen blev det för sent, tävlingen ägde rum och ostarna kom aldrig till Trondheim. De låg kvar i Hisings Backa.
Ostarna kom alltså inte fram, men det slutade inte där. Efter det kom sedan ett betalningskrav för att kassera ostarna.
– Än så länge har vi inte fått någon räkning på det, men får vi det så kommer jag bestrida den naturligtvis för det är de som gjort fel.
Ett tidigare år när tävlingen gick i Bergen var det inga problem med leveransen, berättar Claes Jürss.
– Då skickade vi inte ostarna direkt till Norge, då hade de uppsamlingsställen. Vi har alltid skickat ostarna till Frankrike, även om tävlingen varit i England eller Spanien så har vi skickat ostarna till ett uppsamlingsställe i Frankrike. Därifrån har alla ostarna tagits vidare.
Men det skulle bli revansch. I förra veckan gick Frankfurt International Trophy av stapeln, en tävling som de fått inbjudan till tidigare men inte ställt upp på. Nu gjorde de det och då blev det guldmedalj och 97 av 100 möjliga poäng för Sörmlands Ädel.
– Det var lite häftigt. Det är en tävling som vi inte varit med i tidigare men eftersom vi missade World Cheese Awards på grund av det där jäkla debaclet så tänkte vi att det skulle vara kul att veta hur ostarna står sig, säger Claes Jürss och tillägger:
– Det var väldigt mycket franska och italienska ostar, och det är lite roligt att man konkurrerar ut dem.