Nytt liv på bruksområdet i Hälleforsnäs

Idag är cirka hälften av lokalerna på bruksområdet i Hälleforsnäs uthyrda. Ett dussin verksamheter har etablerat sig – och fler är på väg in.

 Zahra Adra jobbar på turistbyrån som ligger på bruksområdet. "Vi får många besökare", säger hon.

Zahra Adra jobbar på turistbyrån som ligger på bruksområdet. "Vi får många besökare", säger hon.

Foto: Joachim Sorbe

Hälleforsnäs2023-11-17 05:55

Gjuteriet är rivet sedan länge, men det kommunala bolaget Framtidsbruket AB jobbar hårt för att fylla de byggnader som finns kvar med nya verksamheter. Vd Jan-Åke Henriksson berättar att en lokal ska göras i ordning åt en butik som ska sälja djurfoder och djurtillbehör. Alldeles nyligen startade ett litet snickeri.

undefined
Jan-Åke Henriksson.

Succén med Jürss Mejeris etablering 2016 har följts av flera andra till mejeriägarnas stora glädje. 

– Det är ju restaurangen här uppe, pizzerian och så ska det förhoppningsvis öppna ett bageri och café till våren, säger Claes Jürss. 

undefined
Claes och Kerstin Jürss på Jürss Mejeri.

Jan-Åke Henriksson säger att det inte finns någon kö av kapitalstarka intressenter som vill etablera sig på bruksområdet, men att det kommer förfrågningar lite då och då. 

– Då får vi titta på vad det innebär om man ska kunna tillgodo se deras önskemål. I slutändan handlar det om pengar.

Kommunen har genom att ställa upp och anpassa lokalerna till nya hyresgästers behov lyckats locka till sig ett gäng kreativa entreprenörer och konstnärer som förvandlat bruksområdet till ett besöksmål som lockar människor från när och fjärran. Det kanske största dragplåstret är alltjämt Kolhusteatern som ända sedan 1990-talet lockat flera tusen besökare varje sommar. 

undefined
Föreningen Kolhusteatern producerar teater och musikal som varje sommar lockar flera tusen besökare.

Redan innan gjuteriet lades ner 2010 öppnade Lager 157 en butik som även den drog folk till bruksområdet. Även om det var ett avbräck när Lager 157 stängde 2019 fortsatte arbetet oförtrutet med att hitta nya hyresgäster. 

– Man måste hitta ett bredare utbud och det har vi ju lyckats med, säger Jan-Åke. 

Han syftar bland annat på krögaren Axel Johnsson som sedan fem år tillbaka driver Bruksrestaurangen. För tre år sedan startade han även den napolitanska pizzerian Femhundra Grader. Restaurangerna är populära, men Axel Johnsson berättar att det är ett hårt arbete med att dra folk till bruksområdet som ligger bakom framgången. 

– Första dagen hade jag tre gäster här. Då blev jag jätteorolig så att ja, det har vuxit sakta men säkert. 

undefined
Simon Stedt, Axel Johnsson och Oliver Axén på Bruksrestaurangen.

Framtidsbruket har fortsatt på matspåret och bland verksamheterna finns nu Högtorp gårds butik och produktionskök. En annan etablering är hampadrycksbolaget Hempster. Ett av de senaste tillskotten är musteriet Smakgården som drivs av entreprenören och politikern Roger Tiefensee. Företaget etablerade sig på bruksområdet i somras och har nyligen lanserat sin första produkt på Systembolaget i form av äppelglöggen Coal House vars logga utgörs av en stiliserad silhuett av Kolhuset. 

– Man ser ofta i gamla industriområden - till exempel i New York - att när kultur och konstnärer kommer in skapar det en attraktivitet som sedan kan kompletteras med andra kommersiella aktörer, säger Roger Tiefensee. 

undefined
Roger Tiefensee på Smakgården. "Mångfalden av aktörer gör att det känns mycket tryggare", säger han.

Han tycker att det som nu händer på bruksområdet i Hälleforsnäs är väldigt spännande. 

– Först hade vi bruket som var en stor arbetsgivare med osäkerheten i det. Sedan hade vi Lager 157 som blev ytterligare en stor aktör med den sårbarhet som det medför. Sedan kom Jürss Mejeri och nu finns ju kommunens produktionskök här som vi har ett nära samarbete med. Just mångfalden av aktörer gör att det känns mycket tryggare.

Jan-Åke Henriksson konstaterar att det kan krävas ganska mycket arbete med lokalerna för att få dem i uthyrningsbart skick beroende på vilken verksamhet som ska ligga i dem. Företaget Cykelåtervinnings verksamhet krävde inte några stora anpassningar av lokalerna. Kommunen har dock anlagt ett verkstadsutrymme åt företaget som tar hand om gamla cyklar, fixar till dem och säljer dem vidare, främst genom en butik i Stockholm. I tre olika byggnader på bruksområdet lagras mängder av cyklar. I verkstaden jobbar Amer Abdul Hassan med att fixa cirka fem cyklar per dag. Han säger att en fördel med bruksområdet är att lokalhyran är betydligt lägre än i Stockholm. 

undefined
Amer Abdul Hassan på företaget Cykelåtervinning.

Jan-Åke menar att en annan viktig aktör är Anva stålrör, vars verksamhet knyter an till brukets ursprung. Andra verksamheter är Telling Stories som säljer inredning, gjurterimuseet med sin stora bandyutställning, konstgalleriet, konstnärsateljéer och turistbyrån som har försäljning av bland annat gjutjärnsprodukter. 

– Vi får många besökare här till museet, galleriet och restaurangerna. Vi brukar få en hel del besökare här på lördagar. På sommaren är det mer besökare. Vi ska ha julmarknad och då kommer det att bli mer folk, säger Zahra Adra, på turistbyrån. 

undefined
Zahra Adra jobbar på turistbyrån som ligger på bruksområdet. "Vi får många besökare", säger hon.

Jan-Åke tycker att renoveringen av det tidigare personalhuset där Jürss Mejer och Bruksrestaurangen ligger har blivit riktig lyckad. I samma veva installerades även en bergvärmeanläggning. 

– Det är jag oerhört glad för med tanke på de energipriser som har varit. Sedan har vi idag dessutom kompletterat med solpaneler på taket. Det är en fullt funktionell fastighet med vettig fastighetsekonomi. 

Han har en god förhoppning om att fler lokaler ska kunna förädlas.  

– Det gäller att man hittar verksamheter som gör att fler familjemedlemmar oaktat ålder kan hitta någonting som är intressant. Vi har bland annat en äventyrsbana utanför.

– Sedan tittar vi på hur vi kan utöka evenemangsverksamheten. Alltifrån musik till marknader, konstutställningar och så vidare.

Jan-Åke tycker att det är roligt att jobba med bruksområdet. 

– Det är verkligen besjälade personer som vi har i de här verksamheterna. Det är en god grund för att gå vidare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!