"Galleria" för återbruk och levande bygd

Tillsammans utgör de fyra verksamheterna under samma tak en liten "galleria" i Hälleforsnäs. "Vi hjälps åt att locka hit folk."

Jesper Rur, Muhammed Ali och Monica Larsson är tre av fyra som har verksamhet i lokalen. De satsar alla på återbruk och småskalighet.

Jesper Rur, Muhammed Ali och Monica Larsson är tre av fyra som har verksamhet i lokalen. De satsar alla på återbruk och småskalighet.

Foto: Henny Åman

Hälleforsnäs2020-08-10 15:55

Ett kafé, en mobilreparatör, datorservice och en medicinsk fotvårdare – tillsammans har de skapat en verksamhet som kan liknas vid en småskalig galleria. Alla värdesätter de en levande bygd och sedan två år huserar de i det gamla postkontoret i Hälleforsnäs.

Projektet startades av Jesper och Thea Rur som flyttade dit från Stockholm. Thea Rur identifierade att medicinska fotvårdare var en bristvara i bygden. Hon utbildade sig till yrket och paret började se sig om efter en lokal.

– Postkontoret hade stått mer eller mindre tomt i 15 år innan vi kom hit. Vi hade inte tänkt skaffa en så stor lokal, men sedan träffade vi Muhammed och Monica som ville hyra in sig och då passade det perfekt, berättar Jesper Rur.

Tillsammans fyller de ut det gamla postkontoret och idag driver Monica Larsson ett kafé, Muhammed Ali reparerar och säljer telefoner och Jesper Rur har en datorservicefirma.

– Ett miljötänk genomsyrar hela verksamheten. Alla möbler på kaféet är begagnade och både Muhammed och jag är måna om att laga teknik i stället för att sälja nya varor, säger Jesper Rur.

Sedan starten har de jobbat för att ge liv åt bygden och skapa en mötesplats. Det lilla församlingsrummet lånas ut gratis om någon vill ha en föreläsning eller liknande. Jesper Rur är glatt överraskad över mottagandet.

– Vi har blivit så otroligt välkomnade här. Många tyckte att det var roligt att vi flyttade in och värdesätter att sådant här finns på platsen där de bor. I dag handlar allt fler på nätet men man ska inte underskatta människors behov av att kunna handla och mötas lokalt, säger Jesper Rur.

– Jag är i chock över hur mycket folk som kommer, säger Monica Larsson som driver kaféet och fortsätter:

– Folk vill ha någonstans att umgås, både gamla och barnfamiljer. Det är en liten ort och folk möts över åldrarna.

Väggarna i huset upplåter de till lokala konstnärer med nästa utställning planerad i oktober.

Framöver hoppas de kunna utveckla verksamheten vidare. Thea Rur vill anställa en till medicinsk fotvårdare och Jesper Rur hoppas kunna erbjuda tekniksupport i hemmet. De vill även se en utveckling av återvinningsaspekten av verksamheten.

– Jag vill att folk ska lämna in gammal elektronik i stället för att slänga den. Vi har skickat en skrivelse till kommunen för att starta en second hand-verksamhet, förhoppningsvis går det att genomföra framöver, säger Jesper Rur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!